Viņķele nekomentē, vai Paševica paliks NVA direktores amatā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Labklājības ministre Ilze Viņķele atturas no prognozēm par to, vai uz laiku no amata atstādinātā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica pēc disciplinārlietas pabeigšanas varēs turpināt pildīt amata pienākumus.

Ministre ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Labrīt, Latvija!» atzina, ka nevēlas prognozēt disciplinārlietas rezultātu. «NVA pašlaik notiek finanšu un personāla audits, un tad redzēsim, cik pārkāpumi ir smagi,» viņa sacīja, paskaidrojot, ka atkarībā no tā tiks piemērota atbildība, kādu paredz disciplinārlietas ietvaros.

NVA finanšu vadību vērtēs auditā

Viņa minēja, ka, salīdzinot divas lielas Labklājības ministrijas pārziņā esošās aģentūras - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru un NVA - to vadība atšķiras kā diena pret nakti. Ja par VSAA finanšu plūsmu, atalgojuma fondu, personālu, štatu sarakstu ministrijas rīcībā ir pilnīga informācija, tad NVA diemžēl šādu informāciju nav spējusi sniegt. «Līdz ar to man tomēr jādomā, ka šeit ir runa par vadītāja profesionalitāti un atbildību,» secināja Viņķele.

Ministre arī atzina, ka audita laikā tiks vērtēta arī iespējama neefektīva finanšu līdzekļu izlietošana un neskaidri izsludināti konkursi ar aizdomām par konkursa nolikuma izveidi par labu noteiktam kandidātam.

Komentējot medijos izskanējušo informāciju, ka Paševicas atstādināšana, iespējams, saistīta ar vēlmi NVA direktora amatam virzīt «Vienotībai» tuvu cilvēku, Viņķele to nodēvēja par spekulācijām. «Man ir ļoti žēl, ka finanšu pārkāpumus, kas ir nepārprotami, traktē kā politisku izrēķināšanos. Par to vispār nevar būt runa,» viņa uzsvēra.

Iztrūkums veido 188 000 latu

NVA 350 darbiniekiem šogad bijis plānots veikt algu samazinājumu 20-200 latu apmērā un, pat veicot šo samazinājumu, algu fondā varētu veidoties 188 000 latu deficīts, sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Viņa gan piebilda, ka NVA šo samazinājumu bija nosaukusi par «algu izlīdzināšanu». Plānotais algu samazinājums nebūtu skāris aģentūras pārvaldes darbiniekus, turklāt aptuveni 15 darbiniekiem bija plānots «niecīgs» algu pieaugums līdz astoņu latu apmērā.

Turklāt tā ir optimistiskā prognoze, ka darbinieku algu izmaksai šogad pietrūktu 188 000 latu, norādīja ministre.

NVA direktore apliecinājusi gatavību sadarboties

Savukārt NVA pārstāve Iveta Kancēna pastāstīja, ka pērn visiem NVA darbiniekiem bija jāņem piecu dienu bezalgas atvaļinājums, kā arī algas bija samazinātas par 3%. Vairāk šo jautājumu Kancēna nekomentēja, un arī Paševica komentārus nesniegšot, jo respektē ministres lēmumu un darīs visu iespējamo, lai situāciju atrisinātu.

Alga tiks saglabāta

Ministre arī uzsvēra, ka tādēļ LM nolēmusi apstākļu noskaidrošanai ierosināt disciplinārlietu, atstādinot Paševicu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku, saglabājot algu. Tāpat nolemts apstiprināt Paševicas vietnieci nodarbinātības politikas jautājumos Vivitu Pūliņu par NVA direktores pienākumu izpildītāju.

Viņķele piebilda, ka LM veikusi arī auditu un NVA uzlikti vairāki ierobežojumi rīcībai ar budžeta līdzekļiem.

NVA ir labklājības ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalsta jomā. Aģentūras sniegto pakalpojumu administrēšanas struktūru veido pārvalde, 28 filiāles un trīs klientu apkalpošanas centri visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu