Jelgavas graustu īpašnieki maksās divreiz lielāku nodokli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Jelgavas Domes sēdē pieņemti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanu Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā 2012.gadā. Nodoklis palielināts graustu īpašniekiem. Ieviests NĪN arī par autostāvlaukumiem.

Noteikumi paredz, ka NĪN apmērs atsevišķi par katru zemes vienību 2012.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru vairāk nekā par 25 procentiem, informē pašvaldības Sabiedrisko attiecību sektors.

Ja nekustamā īpašuma objekts kļūst par NĪN objektu 2012.gadā (ja 2011.gadā objekts bija ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekams objekts vai ja izveidots jauns nekustamā īpašuma objekts), tad NĪN 2012.gadam tiek aprēķināts, nepiemērojot nodokļa pieauguma ierobežojumu.

Ja 2012. gadā ir mainījusies zemes vienības platība salīdzinājumā ar platību, par kuru NĪN tika aprēķināts 2011.gadā, NĪN nodoklis tiek aprēķināts, vadoties no 2011.gadā aprēķinātā NĪN apmēra par vienu kvadrātmetru.

Par NĪN objektu tiek noteiktas inženierbūves – laukumi, kas tiek izmantoti kā transportlīdzekļu maksas stāvlaukumi. Kadastra subjektam ir pienākums ierosināt šo inženierbūvju noteikšanu par nekustamā īpašuma objektu līdz 2012.gada 1.jūlijam, atgādina pašvaldība.

Noteikumi paredz aplikt ar NĪN likmi trīs procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves. Iepriekš nodoklis bija 1,5 procenti.

Vakar jau rakstīts, ka saistošie noteikumi paredz neaplikt ar nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamo māju palīgēkas, piemēram, šķūnīšus.

Par atvieglojumu piešķiršana NĪN maksātājiem Jelgavā 2012.gadā plānots lemt 27.janvāra Domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu