"Parex banka" izsniedz kredītus bankrotējošiem uzņēmumiem (126)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Laikā, kad valsts iepludina naudu "Parex bankā", tā kreditē uzņēmumu, kas teju tūlīt pēc kredītķīlas reģistrēšanas atzīts par maksātnespējīgu, šodien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Pērnā gada 18.decembrī Komercķīlu reģistrā reģistrēta ķīla, ko "Parex bankai" devusi SIA "Global Fashion Group", kas plašāk pazīstama kā pērnpavasar lidostas "Rīga" teritorijā atklātā modes preču tirdzniecības centra "City Fashion Outlet" un veikalu "Palazzo Italia" un "Ermenegildo Zegna" īpašniece. Dažas dienas vēlāk - 23.decembrī - tiesa šo uzņēmumu atzinusi par maksātnespējīgu.

Kopš novembrī atklātībā nonāca ziņas par Parex bankas nopietnajām finansiālajām problēmām, kuru dēļ valdība spēra precedenta soli, pārņemot banku valsts īpašumā, reģistrēts ļoti mazs skaits ķīlu, kur kā ņēmējs vai devējs figurē šīs bankas nosaukums.

Mazais ķīlu skaits skaidrojams ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) noteikto ierobežojumu "Parex bankai" jaunu kredītu izsniegšanai. Kā laikrakstam apliecināja FKTK priekšsēdētājas biroja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Upleja, šis ierobežojums joprojām ir spēkā. Banka darbības drīkst veikt esošo kredītlīgumu ietvaros.

"Neskatoties uz bankai noteiktajiem ierobežojumiem, banka nav pārstājusi aktīvu darbību ar agrāk noslēgtajiem darījumiem, tai skaitā bankai par labu ir nodibinātas jaunas komercķīlas un sniegti citi nodrošinājumi agrāk noslēgto darījumu ietvaros," laikrakstam apliecināja "Parex bankas" valdes priekšsēdētāja Nila Melngaiļa padomniece Maija Celmiņa. Tā kā bankai ir pienākums ievērot klientu informācijas konfidencialitāti, tā nevar sniegt informāciju par darījumiem, kas ir nodrošināti ar minēto sabiedrību sniegtajām komercķīlām.

Jautāta, vai "Global Fashion Group" atzīšana par maksātnespējīgu neradīs sarežģījumus "Parex bankai", Celmiņa atbildēja: "Bankai kā jebkuram kreditoram ir jārēķinās ar maksātnespējas sekām."

"Global Fashion Group" dotās ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir teju 9,4 miljoni latu. Par labu "Parex bankai" ieķīlāta "visa komercķīlas devēja manta kā lietu kopība uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas," liecina informācija Komercķīlu reģistrā.

Ķīlas ar šādu pašu nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 18.decembrī devuši arī trīs ar "Global Fashion Group" saistīti uzņēmumi "General Investment Corporation", "Hermitage" un Lielbritānijā reģistrētais "Heddington Trade Limited". Turklāt šai pašā dienā reģistrētas vēl vairākas ķīlas, kuras "Parex bankai" devuši jau minētie uzņēmumi un kur kā parādnieks minēts "Global Fashion Group". Atšķiras vien nodrošinātā prasījuma maksimālā summa - 560 000 latu.

Visus šos uzņēmumus saista ne vien īpašuma attiecības, bet to vadībā un pie dibināšanas klāt stāvējušais uzņēmējs Grigorijs Rabinovičs. Cilvēks ar šādu vārdu 2003.gadā, piedaloties "Parex bankas" slēgtajā akciju emisijā, kļuva par vienu no lielākajiem "Parex bankas" mazākumakcionāriem. Vai viņam joprojām pieder bankas akcijas, neizdevās noskaidrot, jo mazo akcionāru saraksts netiek publiskots.

Jāatgādina, ka šo akciju emisiju banka bija iecerējusi kā pirmo soli uz publiskas akciju sabiedrības statusa iegūšanu. Kā 2003.gadā izteicās bijušais "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Valērijs Kargins: "Pēc tam, kad banka būs kļuvusi par publisku akciju sabiedrību, mēs esam iecerējuši iekļaut mūsu akcijas Rīgas Fondu biržas oficiālajā sarakstā, kā arī Londonas fondu biržā." Šie plāni gan tā arī nav īstenojušies.

Komentāri (126)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu