Putnu gripas nāvējošā cilpa savelkas ap Baltijas valstīm (33)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmais putnu gripas gadījums starp savvaļas putniem ir tikai laika jautājums. Tāpēc, lai pasargātu no inficēšanās mājputnus un putnus zooloģiskajā dārzā, Latvija nolēmusi lūgt Eiropas Komisijas atļauju vakcinēt. Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko stāvokli, sliktākajā gadījumā vīruss varētu radīt ekonomiskas sekas, bet cilvēku inficēšanās iespējamību atbildīgās amatpersonas uzskata par minimālu.

Loks ap Baltiju savelkas. Ir skaidrs, ka agrāk vai vēlāk, bet ar putnu gripu inficējies gājputns tiks atrasts arī šeit. Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta vadītāja teiktā, jau šobrīd iedzīvotāju aktivitāte, informējot par aizdomīgiem gadījumiem, ir liela, taču visbiežāk tas ir satraukums, nevis palīdzība.

Vinets Veldre, Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs: "Kas mūs apgrūtina? Visi tie kanārijputniņi, zvirbuļi un pārējie, kurus ved uz mūsu laboratoriju, sauc Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, policiju. Pilnīgi nepamatota jezga ap šo jautājumu."

Report.: "Ja vīrusu konstatēs mājputniem, drošības pasākumi būs kā jebkur Eiropā – mājsaimniecība jādezinficē, bet mājputni jāizkauj, trīs kilometru rādiusā drošības josla, taču bez automašīnu dezinfekcijas, jo neesot jēgas."

Vinets Veldre, Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs: "To dara, bet pie citām sērgām. Blakus pa kanālu aizpeld pīļu bariņš, pacelsies spārnos un pārlidos citā kvartālā, citā miestā. Jāpieiet jebkurai ažiotāžai vai krīzei ar veselu saprātu."

Report.: "Putnu inficēšanās ar vīrusu ir iespējama tikai tiešā saskarē, tādēļ teorētiski par apdraudētiem šobrīd tiek uzskatīti 14 000 mājsaimniecību un zooloģiskais dārzs, jo lielajās fermās putni tiek turēti telpās."

Jau tuvākajā laikā Latvija Eiropas Komisijai lūgs atļauju sākt putnu vakcināciju. Sākumā gan tas notiks tikai zooloģiskajā dārzā, jo amatpersonas pret šo pasākumu izturas diezgan skeptiski. Vakcinēšana citur Eiropā notiek eksperimentālā kārtā, otrkārt, vakcīnas pret cilvēkiem bīstamo vīrusa paveidu nemaz nav.

Putnu gripa Latvijai faktiski ir ekonomisks bieds, jo, sākot vakcināciju, tiktu apdraudēts putnu gaļas eksports.

Mārtiņš Roze, zemkopības ministrs: "Ja mēs skatāmies, kādas ir dažādo vakcīnu ietekmes, ir pietiekoši liels lietošanas risks, jo tas var izraisīt daudzas blakusparādības gan no slimības izplatīšanās viedokļa, gan arī no ekonomiskā viedokļa. Tikko sākam lietot šādas vakcīnas, mūsu ražojošajām saimniecībām, kas piedalās tirgū, var būt tirgus ierobežošanas sankcijas no mūsu tirdzniecības partneriem."

Report.: "Pretēji vairākām ES valstīm Latvijā pieprasījums pēc putnu gaļas nav mazinājies. Tiesa, veikalos vairāk pērk tieši vietējās izcelsmes produkciju, un tas izraisījis pat nelielu cenu pieaugumu."

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu