Triangula bastionu ieņems muitnieki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Triangula bastiona vārdu zināmo tirdzniecības un pakalpojumu centru 11. novembra krastmalā 17 šā gada maijā pārņems Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenā muitas pārvalde (GMP).

Ēkas īpašniece, SIA "Spēks-R", ir apsolījusi jaunajiem nomniekiem līdz maijam veikt ēkas pārbūvi, lai veikalu, ēdināšanas u.c. apkalpošanas objektu vietā ierīkotu darba vietas 260 muitas ierēdņiem. Tās kopumā aizņems 3699 kvadrātmetrus (masu saziņas līdzekļos minēta vai nu 1050, vai 2649 kvadrātmetru platība, bet īstenībā šie skaitļi ir jāsaskaita kopā) ar nomas maksu Ls 12,94 par kvadrātmetru mēnesī. Šajā cenā ir ierēķinātas telpu apsaimniekošanas, uzkopšanas un telekomunikāciju pakalpojumu izmaksas. Nomas līgums ir noslēgts uz turpmākajiem astoņiem gadiem. "Nomājam telpas par zemāko cenu, kādu mums Vecrīgā piedāvāja," RB paskaidroja finanšu ministrs Oskars Spurdziņš.

Nepieciešamību sameklēt jaunas telpas muitniekiem Ieņēmumu dienests un Finanšu ministrija izskaidro ar to, ka GMP darbinieki līdz šim strādā trijās atsevišķās ēkās, kas apgrūtina dokumentu un informācijas apriti gan no muitas klientu, gan pašas iestādes viedokļa. Otrs nozīmīgākais iemesls ir vajadzība vispār atrast telpas darbiniekiem, kuru skaits pieaug un pieaug. Pēdējā laika pieaugums tiek izskaidrots ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Latvijas muitniekiem taču tagad ir jāsargā ES ekonomiskā robeža un jāpieskata arī aizvien lielākais preču apgrozījums ES iekšpusē. Šobrīd GMP strādā 251 muitas amatpersona. Redzot tagadējo ierēdņu skaita pieaugumu visās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī aizvien jaunu no valsts budžeta tieši un pastarpināti finansētu iestāžu atvēršanu, būtu ļoti jābrīnās, ja turpmāko gadu laikā muitas vadošajā iestādē parādītos tikai 9 jauni darbinieki.

Muitnieku savākšana Vecrīgā notiek pretēji dažkārt paustajiem plāniem izvākt no pilsētas centra gandrīz visas valsts pārvaldes iestādes, ieskaitot Finanšu ministriju. Spurdziņš RB apstiprināja, ka šādi plāni esot un ka viņš ir runājis gan ar iepriekšējo Rīgas domes priekšsēdētāju Gundaru Bojāru, gan ar tagadējo pašvaldības vadītāju Aivaru Aksenoku par to, kur Rīgā varētu atrast vietu viņa ministrijai, Valsts kasei un vairākām citām šīs ministrijas pakļautības iestādēm.

Uz jaunajām telpām pārcelsies GMP darbinieki, kuri pašlaik strādā K. Valdemāra ielā 1a, Eksporta ielā 6 un Noliktavas ielā 5. Pirms kāda laika VID gatavojās ķerties pie kapitālā remonta K. Valdemāra ielā 1a, taču vēlāk šie plāni tika grozīti. Šī vecā un arhitektoniski izteiksmīgā ēka ir VID īpašums, bet dienesta preses pārstāvji vakar nevarēja pateikt, ko dienests ar šo ēku iesāks tālāk.

Par Triangula bastionu sauktā mūsdienu ēka ir visu laiku atradusies pārmaiņu virpulī. "Līdz 2001. gadam pie Anglikāņu baznīcas un skvērā iepretim Rīgas Tehniskajai universitātei tiks uzcelti divi bastioni, kur divos līmeņos būs izbūvētas autostāvvietas," RB informēja 1999. gada 30. jūlijā, bet pēc tam viss izrādījās savādāk. Autostāvvietu vietā rīdzinieki saņēma pavisam kaut ko citu. "Triangula bastions ir bijis nelaimes putns jau kopš saviem pirmsākumiem. Celtniecību bremzēja gan "pēkšņi" atrakti senie mūri, gan pārplūdusī būvbedre, gan plānu maiņa, autostāvvietas vietā ierīkojot rentablākas tirgotavas. Kad šķita, ka visas likstas būs galā un šis neglītais pīlēns beidzot varēs pārtapt par gulbi, tas pārtapa arī. Vēsturisko Vecrīgas apbūvi ņēma un aizsedza spožs stiklu krāvums. Še jums arī gulbis!" avīze rezumēja 2003. gada 3. aprīlī.

Celtnes nomnieku nomaiņa liek domāt, ka kopumā nav attaisnojušās cerības ierīkot "rentablākas tirgotavas". Šķiet, ka tirdzniecība veicās tikai "MiniMaxima" veikalam, kas apgādā Vecrīgas iestāžu darbiniekus ar svietmaizēm u.c. pārtikas precēm. Veikalu ķēdes preses pārstāvis Ivars Andiņš apliecināja, ka šis veikals darbu turpinās vēl vismaz piecus turpmākos gadus un ka kaut kādas izmaiņas varētu radīt Daugavas krastmalas pārvēršana no transporta maģistrāles par atpūtas zonu, taču tas ir tālas un nezināmas nākotnes jautājums.

Triangula bastions bija mēģinājums esošajā pilsētbūvnieciskajā situācijā iekombinēt vismaz skatu uz ūdensmalu, kas tagad kļuvusi par modes vārdu un lielu estētisku un finansiālu vērtību apzīmējumu. Šāds skats tiešām paveras no vairākām bastionā izvietotajām ēdināšanas iestādēm. Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Jenzis vērtē, ka vismaz dažas no tām ir pietiekami labi apmeklētas, taču ar to varētu nepietikt, lai uzturētu visu ēku tās pašreizējā veidā. Lai iekļūtu Triangula bastionā no Daugavas puses, pret kuru ir vērsta ēkas stiklotā fasāde, ir jāšķērso transporta maģistrāle, bet pret Vecrīgu vērstā ēkas puse drīzāk atgādina noliktavu un varētu mulsināt tūristus, kuri nezina, kas tur atrodas. Toties rīdzinieki pārāk labi atceras tračus ap bastionu. Visa tā rezultātā turpmāk bastionā uzkavēsies tikai tādi cilvēki, kuriem tas būs apmaksāts darba pienākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu