Putnu gripa pēc pāris mēnešiem arī Latvijā? (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT ziņas

Pēc pāris mēnešiem, kad Latvijā atgriezīsies gājputni, būs redzams, cik nopietni putnu gripa apdraud Latviju. Putnu migrācija ilgs no marta līdz maija vidum. Daudzi gājputni šķērso arī Turcijas teritoriju. Turklāt daļai migrējošo putnu netālu no vīrusa skartajām teritorijām ir atpūtas vieta.

Pārtikas un veterinārais dienests līdz ar gājputnu atlidošanu Latvijā veiks atkārtotas pārbaudes putnu audzētavās. Ir sagatavots arī plāns, kā rīkoties, ja atklāsies kāds saslimšanas gadījums.

Līdz Latvijai putnu gripa laimīgā kārtā nav nonākusi, tomēr speciālisti pieļauj, ka vīrusu var atnest gājputni. Putni sāk atgriezties martā, un migrācija turpinās līdz maija vidum. Pirmie atlidos cīruļi, strazdi, zosis un tad baltie stārķi. Daļa putnu pārziemo Eiropas dienvidrietumos, daļa Ziemeļāfrikā un Āfrikas centrālajā vidienē. Atgriežoties viņi šķērso Ēģipti, Turciju, Ukrainu un Baltkrieviju, tātad arī putnu gripas skarto reģionu.

Mārcis Tīrums, ornitologs: „Viena no riskantākajām zonām ir Turcija, Sinaja pussala, kas ir netālu no tās vietas, kur pulcējas lielākā daļa putnu. Šajā vietā viņi atpūšas.”

Report.: Par bīstamākajiem gripas pārnēsātājiem speciālisti uzskata tieši ūdensputnus, jo viņiem ir lielākas iespējas nonākt saskarē ar mājputniem. Arī šo putnu mājupceļš iet caur Turciju.

Mārcis Tīrums: „Arī ūdensputni lido gar Vidusjūras piekrasti, izmanto šīs piekrastes joslas. Putni, kas lido uz Latviju, lido gar Vidusjūru, gar Melno jūru, gar Baltijas jūras piekrasti tālāk uz ziemeļiem.”

Report.: Pārtikas un veterinārais dienests jau divas reizes pārbaudījis putnu audzētavas. Latvijā ir 13 tūkstoši saimniecību, kur audzē putnus. Lai tās visas pārbaudītu, dienests noslēdzis līgumus ar veterinārārstiem. Tomēr speciālisti uzsver, ka paši audzētāji pirmie var pamanīt izmaiņas putnu veselībā, tādēļ viņiem jābūt modriem. Dienests ir arī sagatavojis rīcības plānu, ja pēkšņi atklāsies kāds saslimšanas gadījums.

Mareks Samohvalovs, PVD Uzraudzības departamenta direktors: „Uzreiz tiek noteikta karantīna konkrētajā punktā un trīs kilometru rādiusā visi mājputni tiek izkauti. Attiecīgi nākamā ir desmit kilometru zona, kur notiek uzraudzības pasākumi, kur notiek papildus putnu izmeklēšana, tiek ierobežota saimnieciskā darbība.”

Report.: Atkārtotas pārbaudes putnu fermās dienests gatavojas veikt pēc pāris mēnešiem, pavasarī, kad Latvijā atgriezīsies gājputni.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu