Stingrāk kontrolēs dzīvnieku ekskrementu savākšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Lai uzlabotu pilsētas teritorijas tīrību un sanitāros apstākļus, Rīgas pašvaldība plāno stingrāk kontrolēt dzīvnieku ekskrementu savākšanu.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti šodien nolēma aicināt pilsētas izpilddirektoru Juri Radzēviču (LPP/LC) uzlikt par pienākumu izpilddirekciju administratīvo inspekciju inspektoriem kontrolēt dzīvnieku ekskrementu savākšanu.

Ministru kabineta noteikumi «Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai» paredz, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas dzīvnieka ekskrementus.

Tomēr praksē pierādās, ka dzīvnieku turētāji šos noteikumus bieži neievēro. Noteikumu prasību izpildi kontrolē Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori un vietējās pašvaldības.

Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs informēja, ka no 2009.gada līdz 2010.gada martam tā noformējusi 209 administratīvā pārkāpuma protokolus pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106.panta «Dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšana», taču policija suņu un to saimnieku kontrolei nevar atvēlēt papildresursus.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem «Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi» komercsabiedrības atbilstoši noslēgtajam līgumam, dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, namīpašumu, zemesgabalu un citu teritoriju īpašnieki, valdītāji, pārvaldnieki-pilnvarnieki, lietotāji-nomnieki nodrošina nekustamā īpašuma teritorijas sakopšanu, apstādījumu uzturēšanu, nepieļaujot būvgružu un atkritumu uzkrāšanos.

Šajā gadījumā, lai it īpaši pēc ziemas perioda pilsētas teritorijas izskats būtu atbilstošs no higiēnas un ētikas viedokļa, ir jāpievērš pastiprināta uzmanība teritorijas sakopšanas noteikumu izpildei. Iepriekšminēto saistošo noteikumu prasību izpildes kontroli veic Rīgas izpilddirekciju administratīvo inspekciju inspektori, kas kopā ir 18 darbinieki.

Rīgas pašvaldībā šobrīd nav organizācijas, kurai uzdots kontrolēt Ministru kabineta noteikumu prasību izpildi, taču, ņemot vērā problēmas raksturu, to varētu veikt Rīgas izpilddirekciju administratīvo inspekciju inspektori, vienlaikus kontrolējot arī teritoriju sakopšanu, konstatēja komitejas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu