Lielāko akcionāru maiņa "Laimā", "Staburadzē", "Guttā", "NP Properties" (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas uzņēmējiem piederošā AS "Nordic Partners" iegādājusies 51% kapitāldaļu starptautiskajā "Nordic Partners Limited" holdingā, kļūstot par vairāku Latvijas lielo pārtikas ražošanas uzņēmumu lielāko akcionāri.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja sabiedrisko attiecību konsultante Evija Ansonska, "Nordic Partners" un tam piederošo uzņēmumu lielākais akcionārs ir Daumants Vītols - viens no pirmajiem vērienīgā holdinga dibinātājiem, kurš ilgstoši strādājis un vadījis arī vairākus holdinga pārtikas un nekustamā īpašuma uzņēmumus.

"Nordic Partners" pastarpināti kļuvis par lielāko īpašnieku AS "Laima", AS "Staburadze", AS "Gutta", SIA "Staburadzes konditoreja", mazumtirdzniecības veikalu tīklam SIA "Saldumu tirdzniecība", uzņēmumiem "Lider Artur" Polijā, "Margiris" Lietuvā, loģistikas pakalpojumu sniedzējam SIA "NP Logistics", industriālajiem parkiem - SIA "NP Jelgavas biznesa parks", SIA "Nordic Industrial Park", SIA "Nordic Technology Park", SIA "NP Business Centre", kā arī citās saistītajās uzņēmējsabiedrībās.

Notikušais darījums vēl jāapstiprina Konkurences padomei. Darījuma summa netiek atklāta.

"Mērķtiecīgas investīcijas pašmāju un ārvalstu uzņēmumos vairāk nekā desmit gadu garumā ir ļāvušas nostiprināt gan Latvijas iedzīvotāju iemīļotāko pārtikas uzņēmumu zīmolus - "Laima", "Staburadze", "Gutta" -, gan attīstīt jaunus un perspektīvus uzņēmumus nekustamā īpašuma jomā. Kopš 2000.gada esam attīstījuši Latvijā vērienīgāko industriālo parku ķēdi. Jaunās izmaiņas "Nordic Partners" akcionāru sastāvā ir nākamais tālredzīgais solis holdinga uzņēmumu attīstībā un stiprināšanā," uzsver Vītols.

Līdz ar akcionāru maiņu netiek plānotas izmaiņas Latvijas uzņēmumu vadībā, valdēs un padomēs.

Vienlaikus ar akcionāru maiņu, notikušas strukturālas izmaiņas arī visā "Nordic Partners" grupā, kuras pamatbiznesa virzieni sadalīti trīs meitas uzņēmumos - "Nordic Partners Food Limited", "Nordic Partners Properties Limited" un "Nordic Partners Land Limited".

"Nordic Partners Food Limited" iekļautas Latvijas, Lietuvas un Polijas uzņēmējsabiedrības - "Gutta", "Staburadze", "Staburadzes konditoreja", "Laima", "Lider Artur", "Margiris", kā arī citi saistītie holdinga uzņēmumi, kas nodarbojas ar pārtikas preču ražošanu, tirdzniecību, mārketingu un loģistiku. "Nordic Partners Food" iekļauto kompāniju apgrozījums 2009.gadā bija aptuveni 84 miljoni eiro (59 miljoni latu).

Savukārt "Nordic Partners Properties Limited" veido SIA "NP Jelgavas biznesa parks", kas ir uz kādreizējā RAF nekustamā īpašuma bāzes izveidots industriālais parks, SIA "Nordic Industrial Park", SIA "Nordic Technology Park", SIA "NP Business Centre", "NP Properties Poland", SIA "NP Properties" un citas ar nekustamo īpašumu projektu attīstīšanu un apsaimniekošanu saistītās uzņēmējsabiedrības. "Nordic Partners Properties" apgrozījums pērn bijis 10,7 miljoni eiro (7,52 miljoni latu).

"Nordic Partners Land Limited" turpmāk pārvaldīs holdinga nekustamos īpašumus, kuri vēl ir attīstības stadijā. Šajā meitasuzņēmumā ietilpst SIA "NP Salaspils Biznesa parks", SIA "NP Industrial Village", SIA "Ķīšezera nami", SIA "NP Valdlauču biznesa centrs", SIA "NP Biznesa parks", SIA "NP Rēzeknes biznesa parks", SIA "NP Daugavpils biznesa parks", SIA "Saida", SIA "Duntes nami Invest" un SIA "NP Duntes biznesa parks".

"Nordic Partners Food" zināmākie saldumu ražotāji "Laima" un "Staburadze" patlaban piedāvā plašu produkcijas klāstu. Tirdzniecības zīmolu "Laima" pārstāv apmēram 240 dažādu produktu, savukārt "Staburadze" ražo apmēram 110 produktu veidus. "Gutta" ir nozīmīgākais dabīgo augļu un dārzeņu sulu, nektāru, sulas dzērienu, dzeramā ūdens un gāzēto bezalkoholisko dzērienu ražotājs un izplatītājs Baltijas valstu tirgū.

Visu trīs uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn sasniedzis 51 miljonu eiro jeb 35,8 miljonus latu. 2009.gadā "Laima", "Staburadze" un "Gutta" eksporta īpatsvars bija 38% no kopējā apgrozījuma šajos uzņēmumos. Uzņēmumi eksportē uz Baltijas valstīm, Skandināviju, Krieviju, ASV, Kanādu, Izraēlu, Slovākiju, Gruziju un Azerbaidžānu.

Savukārt SIA "NP Properties" ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā, kas vairāku gadu laikā valsts lielākajās un stratēģiski nozīmīgākajās pilsētās izveidojis astoņus industriālos parkus ar vairāk nekā 150 hektāru kopējo platību. "NP Properties" industriālajos parkos darbojas 119 pašmāju (68%) un starptautiski (32%) uzņēmumi, no kuriem lielākā daļa ir ražotāji, pārstāvot tādas tautsaimniecības nozares kā metāla, plastmasas, gumijas un koka apstrāde, poligrāfija, iesaiņojuma ražošana. Kopumā industriālo parku nomniekiem uz doto brīdi iznomātas ražošanas, noliktavu un biroju telpas 140 000 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu