Biržu indeksi krītas, naftas cenas pieaug

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Pasaules biržu indeksi pirmdien kritās, ASV informācijas tehnoloģiju (IT) firmu akciju cenām būtiski samazinoties sakarā ar bažām par izaugsmes palēnināšanos šajā ietekmīgajā sektorā.

Volstrītas indekss "Nasdaq Composite", ko nosaka galvenokārt tehnoloģiju uzņēmumu akcijas, kritās par 1,4%, samazinoties par vismaz 1% trešo tirdzniecības dienu pēc kārtas. Saruka arī abi pārējie Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500", kā arī nozīmīgāko biržu indeksi Eiropā un Āzijā.

Kritums notika pirms šonedēļ gaidāmām centrālo banku sanāksmēm ASV, Japānā un Lielbritānijā, kā arī pirms vairākiem ziņojumiem par ekonomikas rādītājiem un firmu peļņu.

IT firmu akciju cenas ASV ir kritušās, kopš uzņēmums "Facebook" pagājušonedēļ vēstīja par izaugsmes palēnināšanos, jo tam vairāk jātērē datu drošības garantēšanai, atbildot uz kritiku par šī sociālā tīkla privātuma politiku.

"Twitter" akcijas cena pirmdien kritās par 8% līdz 31,38 ASV dolāriem, papildinot piektdien piedzīvoto kritumu par 20,5%. "Facebook" akcijas cena saruka par 2,2% līdz 171,06 dolāriem. Kompānijai "Netflix", kas bija ziņojusi par vāju abonentu skaita pieaugumu jūlija sākumā, akcijas cena samazinājās par 5,7% līdz 334,96 dolāriem.

"Microsoft" akcijas cena samazinājās par 2,2%. "Google" mātefirmas "Alphabet" akcijas cena kritās par 1,8%. "Apple", kas otrdien ziņos par savu peļņu, akcijas cena saruka par 0,6%.

"Mēs saprotam, ka šīs akcijas neattaisnos savu novērtējumu, tāpēc "Nasdaq" tiek pārcenots uz kaut ko saprātīgāku," sacīja "PSW Investments" pārstāvis Fils Deiviss.

Analītiķi arī bažījas, ka tehnoloģiju akciju izpārdošana var vājināt plašāku tirgu, ņemot vērā šī sektora apmēru un tā lomu būt par katalizatoru citiem sektoriem.

"Informācijas tehnoloģiju sektora kritums piektdien un pienācīgas atbildes trūkums uz ziņojumu par Amazon.com vājo peļņu ir arī radījuši nelielu vilcināšanos tirdzniecības / investīciju kopienā," sacīja Briefing.com analītiķis Patriks O’Hērs.

"Ir jautājums, vai notiks rotācija akciju tirgū uz citiem sektoriem, vai arī potenciāls vadības zaudējums no informācijas tehnoloģiju sektora puses izraisīs korekciju, ko stimulēs plašas pārdošanas interese," viņš piebilda.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga, pastāvot bažām, ka ASV sankcijas pret Irānu samazinās Irānas naftas piegādes.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pieauga, britu mārciņas kurss pret dolāru kāpa, bet dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien pieauga par 1,44 ASV dolāriem līdz 70,13 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,68 dolāriem līdz 74,97 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" pirmdien kritās par 0,6% līdz 25 306,83 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,6% līdz 2802,60 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,4% līdz 7630,00 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien kritās par mazāk nekā 0,1% līdz 7700,85 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,5% līdz 12 798,20 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,4% līdz 5491,22 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien pieauga no 1,1657 līdz 1,1704 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret dolāru palielinājās no 1,3105 līdz 1,3129 dolāriem par mārciņu, bet dolāra vērtība attiecībā pret jenu kāpa no 111,05 līdz 111,06 jenām par dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu