Grieķija saņem pēdējo starptautiskās finanšu palīdzības maksājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķija pirmdien saņēmusi pēdējo - 15 miljardu eiro - maksājumu no astoņus gadus ilgušās valsts glābšanas programmas. Maksājums no eirozonas glābšanas fonda - Eiropas stabilitātes mehānisma (ESM) - piešķirts pirms Grieķijas trešās finanšu palīdzības programmas oficiālās noslēgšanās 20.augustā.

ESM izpilddirektors Klauss Reglings norāda, ka apmaiņā pret šo pēdējo maksājumu Grieķija apņēmusies īstenot vairākus nozīmīgus pasākumus saistībā ar nodokļu politiku, cīņu pret nodokļu nemaksāšanu, valsts ienākumu reformām un tā dēvēto slikto kredītu apjoma samazināšanu.

Kopumā 9,5 miljardus eiro no saņemtās summas Grieķija izmantos, lai līdz 24 miljardiem dolāru palielināt finanšu rezerves, kuras izmantot pēc valsts glābšanas programmas noslēguma. Savukārt pārējie 5,5 miljardi eiro tiks izmantoti parādsaistību apkalpošanai.

Kā ziņots, eirozonas valstu finanšu ministri jūnijā vienojās noslēgt astoņus gadus ilgušās Grieķijas glābšanas programmas, atvieglojot šīs valsts parādu un piešķirot tai lielu maksājumu. Ministri vienojās pagarināt maksājumu termiņus par desmit gadiem lielai daļai no Grieķijas kopējām parādsaistībām, kuras sasniegušas 180% no IKP. Kreditori arī nolēma Grieķijai piešķirt 15 miljardu eiro maksājumu, lai atvieglotu valsts aiziešanu no glābšanas programmas.

Grieķija kopš 2010.gada ir saņēmusi miljardiem eiro trijos starptautiskos aizdevumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu