Valsts pārvaldei vajadzīgi augsti kvalificēti vadītāji

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Maza un efektīva pārvalde ir daudzu valstu, tostarp Latvijas, vīzija. Publiskajā telpā jau gadiem nerimstas diskusijas par valsts pārvaldes iekārtas efektivizēšanu. Tāpat vienmēr aktuāls ir jautājums par profesionālu speciālistu komandas izveidi valsts pārvaldē, pašvaldību institūcijās un kapitālsabiedrībās.

Valsts pārvaldes speciālisti – ar zināšanām par biznesu

Uzņēmējdarbības vides sekmēšana, komersantu atbalsts valstiskā līmenī ir būtisks tautsaimniecībai kopumā. Uzņēmumi rada darbavietas un nodrošina nodokļu apriti, līdz ar to valsts pārvaldē strādājošajiem ir nepieciešama izpratne par biznesa pasauli un tās pamatlikumiem. Mūsdienīgā valsts pārvaldē nepieciešami vadītāji ar globālu skatījumu, spēju pieņemt uzņēmējdarbības sekmēšanai labvēlīgus lēmumus, kas nerada administratīvus šķēršļus. Vadītāji, kuri spēj palūkoties uz valsts pārvaldi kā klientorientētu struktūru, kas atbalsta komersantu darbību un sekmē valsts attīstību kopumā.

Starptautisks skatījums un NVO ietekmes palielināšanās

Globalizācijas ietekme jūtama teju ikkatrā jomā, tā ietekmē arī valsts pārvaldi, līdz ar to ikvienam mūsdienu publiskās pārvaldes vadītājam nepieciešams starptautisks skatījums uz notiekošajiem procesiem un jābūt spējai saskatīto to attīstību un ietekmi vietējā mērogā. Vadītājiem publiskajā pārvaldē jābūt zinošiem par procesiem Eiropas Savienībā un to ietekmi uz Latvijas valsts iekārtu.

Līdzīgi kā globālā kontekstā, arī Latvijā nevalstisko organizāciju skaits arvien palielinās, to darbība un ietekme uz valstiskiem procesiem pieaug. Kompetentiem valsts pārvaldes vadītājiem ne tikai jāņem vērā NVO spēja ietekmēt norises valstiskā līmenī, bet arī jābūt prasmīgam sadarbības partnerim un jāspēj rast abām pusēm labvēlīgi risinājumi.  

Foto: Publicitātes foto

Publiskā pārvalde

Biznesa augstskolas Turība profesionālā maģistra studiju programma “Publiskā pārvalde” sniedz plašas zināšanas valsts pārvaldes vadībā un tās juridiskajos aspektos. Mācību process norit e-studiju formātā, tomēr tās saturu studējošie apgūst tikpat efektīvi kā klātienē.     

„Programma gatavo konkurētspējīgus valsts iestāžu, pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību vadītājus, kuri būs kompetenti pieņemt atbildīgus lēmumus. Šie nākotnes vadītāji būs spriest spējīgi uzņēmējdarbības atbalstīšanai, lai vairotu valsts un tautas labklājību. Studijas ne tikai paplašinās zināšanas un redzesloku, bet arī izveidos spēju uzlūkot valsts pārvaldi kā klientorientētu un uzņēmējdarbības videi draudzīgu sistēmu,” stāsta Juridiskās fakultātes dekāns, programmas direktors Jānis Načisčionis.

Studiju programmā “Publiskā pārvalde” studenti apgūst arī projektu vadību, vadības informācijas un kvalitātes sistēmu pamatprincipus, kā arī attīsta prasmes mārketingā un publiskajās finansēs.

„Programma ir laba iespēja aizņemtiem cilvēkiem īsā laikā papildināt savas zināšanas un prasmes, izvēloties sev atbilstošu studiju formu - apmeklēt lekcijas klātienē brīvdienās vai vakaros, kā arī studēt patstāvīgi e-vidē. Studijas sniedz plašas juridiskās zināšanas un vadītprasmes valsts pārvaldē, kas ir noderīgas gan esošajiem, gan topošajiem speciālistiem. Šī programma man palīdzēja nostiprināt līdzšinējo profesionālo pieredzi ar teorētisko bāzi.  Lielu atbalstu studijās sniedza augstskolas profesionālie un atsaucīgie pasniedzēji,” stāsta programmas absolvente, Valsts administrācijas skolas Mācību un resursu pārvaldības daļas vadītāja Linda Moše-Možus.

Vairāk par Biznesa augstskolu Turība un konkrēto studiju programmu var uzzināt, ielūkojoties www.turiba.lv sadaļā Studijas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu