Lielāko daļu papildu finansējuma KM plāno novirzīt kultūras darbinieku atalgojumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Kultūras ministrija (KM) no nākamā gada budžetā papildu pieprasītajiem 17,05 miljoniem eiro lielāko daļu jeb 6,25 miljonus eiro vēlas novirzīt kultūras darbinieku atalgojuma palielināšanai, informē KM pārstāve Inita Kabanova.

Viņa skaidroja, ka atalgojumu par šiem līdzekļiem varētu palielināt muzeju, bibliotēku, arhīvu, teātru, orķestru, operas un baleta darbiniekiem, kultūrizglītības pedagogiem, kā arī amatierkolektīvu, tai skaitā Dziesmu un deju svētku 150 gadu tradīcijas kopējiem un uzturētājiem.

Otro lielāko daļu jeb 4,77 miljonus eiro ministrija iecerējusi atvēlēt iesākto kultūras infrastruktūras uzlabošanas projektu sekmīgai turpināšanai, bet 2,73 miljonus eiro - nacionāli nozīmīgu un kultūrtelpu stiprinošu Latvijas valsts simtgades programmas iniciatīvu nodrošināšanai visos valsts reģionos. Kā piemērus šādām iniciatīvām Kabanova norādīja Latvijas enciklopēdijas projektu, sagatavošanos Dziesmu un Deju svētku kustības 150.gadei, Latvijas literātu dalību starptautiskajos grāmatu tirgos, un jaunu kino filmu uzņemšanu.

Aptuveni 2,05 miljonus eiro KM vēlas izmantot sabiedrības saliedētības un integrācijas veicināšanas pasākumiem, ko realizēšanā iesaistītos Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādņu īstenošanas uzraudzības padome.

Savukārt 1,25 miljonus eiro ministrijas ieskatā nepieciešams atvēlēt mediju satura bagātināšanai, mediju telpas uzraudzībai un informatīvās telpas monitoringam, kā arī medijpratības celšanas aktivitāšu īstenošanai dažādām vecuma grupām.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz prognozēto negatīvo fiskālo telpu, ministrijas 2019.gada budžetā prioritārajiem pasākumiem papildus prasa 1,1 miljardu eiro, liecina Finanšu ministrijas (FM) apkopotā informācija par ministriju papildus finansējuma pieprasījumiem 2019.gada budžetā. KM 2019.gada budžetā papildus esot nepieciešami 17,05 miljoni eiro.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šos ministriju pieprasījumus kopumā nodēvējis par vēlmju domāšanu, jo tie neesot reāli. Vienlaikus premjers atzinis, ka nevienu gadu ministriju budžeta pieprasījumi nav bijuši mazāki par vienu miljardu eiro.

Pēc valdības vadītāja teiktā, patlaban nav zināms, cik pieprasījumus un par kādu summu varētu atbalstīt, jo gala lēmumu par 2019.gada budžetu pieņems nākamā valdība un Saeima.

"Viss būs atkarīgs no jaunā sasaukuma prioritātēm. Bet līdz tam Finanšu ministrija skatīs un analizēs ministriju pieprasījumus, lai sagatavotu budžeta materiālu un nākamajai valdībai atvieglotu lēmuma pieņemšanu. Bet šī valdība nekādus lēmumus nepieņems," uzsvēra Kučinskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu