Bailēs no putnu gripas pārstāj pirkt putnu gaļu (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT ziņas

Cilvēku bailes no putnu gripas, kas konstatēta jau vairākās Eiropas valstīs, sašūpojusi putnu gaļas tirgu Latvijā. Veikalos vairs nepērk vistas gaļu. Cilvēki tagad labāk izvēlas ēst liellopu gaļu, cūkgaļu un zivis. Putnu gaļas tirdzniecības apjomi samazinājušies par 25 procentiem. Tomēr tie, kas nav sekojuši pārspīlētajai ažiotāžai, tagad šo produkciju var nopirkt par krietni zemāku cenu.

Nav jau tā, ka vistas gaļas stendiem veikalos cilvēki iet garām ar līkumu un neskatās pat virsū. Tomēr, izvēloties, ko pirkt un ēst, roka pastiepjas pēc citas gaļas. Kopējais tirdzniecības apgrozījums nav krities saka veikalnieki, bet vistas gaļai gan un krietni jūtami. Piemēram, šonedēļ „Rimi” veikalos putnu gaļas pieprasījums samazinājies no 15 līdz 20 procentiem, bet „VP Market” veikalos pat par 25 procentiem.

„Rimi” tirdzniecības rādītāji, iespējams, ir labāki, jo veikalos 85 procenti putnu gaļas ir vietējo ražotāju piegādāta, savukārt „VP Market” visa ir importēta no Lietuvas un Nīderlandes.

Valdis Turlais, „Rimi” hipermārketu tīkla direktors Latvijā: „Es domāju, ka tas skaidrojams tieši ar ažiotāžu, jo mēs strādājam praktiski tikai ar vietējiem piegādātājiem, ar putnu fabriku „Ķekava” un SIA „Lielzeltiņi”. Tā kā šie ir vietējie piegādātāji, Latvijā satraukumam pašreiz pamata nav.”

Ivars Andiņš,”VP Market” preses sekretārs: „Interesanti, ka Latvijā patērētājiem šīs bažas radās ar zināmu nokavēšanos, jo Rietumeiropā tas sākās jau pirms kādām divām nedēļām. Nīderlandes un Itālijas lielie putnu gaļas ražotāji steigšus pazemināja putnu produktu cenu. Tā savukārt ir labā ziņa patērētājiem. Vienkārši tagad viņa ir kļuvusi lētāka.”

Report.: Panikai neesot ne mazākā iemesla. Putnu gaļu var droši ēst, tautu mierina speciālisti. Pagaidām nav pierādījumu, kas liecinātu, ka putnu gripas vīruss cilvēku organismā varētu nonākt ar pārtiku. Bet, ja tomēr ir bailes, tās droši izkliedēs vistas gaļas termiska apstrāde ne mazāk kā 70 grādu temperatūrā.

Vaira Īrisa Kalniņa, Sabiedrības veselības aģentūras Virusoloģijas laboratorijas vadītāja: „Nepastāv tāda iespēja, ka mūsu veikalos varētu tirgot slimu putnu gaļu. Nav tādas iespējas, par to atbild attiecīgie dienesti un uzņemas pilnu atbildību.”

Report.: Ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā cilvēki ievērojami samazinājuši vistas gaļas patēriņu pārtikā, lai gan vistas, kuru gaļu veikalos pērkam, audzē fermās, kur ir niecīga saskare ar migrējošiem putniem, kas varētu būt bijuši putnu gripas skartajos reģionos.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu