Ungārijā veiksmīgi izmēģina putnu gripas vakcīnu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT ziņas

Eiropā veiksmīgi izmēģināta vakcīna pret putnu gripu, tas veikts Ungārijā. Tās injekciju izmēģināja 100 brīvprātīgie, tostarp arī Ungārijas veselības ministrs. Interesi par medikamentu jau izrādījušas vairākas lielvalstis.

Līdzeklis pret putnu gripu izrādījies veiksmīgs, līdz ar to par veiksminiekiem sevi var saukt ungāru zinātnieki, kas to izstrādājuši. Viņi apgalvo, ka vakcīna izrādījusi simtprocentīgu efektivitāti radot cerību, ka putnu gripas pandēmijas gadījumā cilvēce nebūs bezspēcīga. Vakcīnas izmēģinājumi tika veikti ar brīvprātīgajiem.

Ištvans Jankovičs, Ungārijas Nacionālā epidemioloģijas centra virusologs: „Mēs pētījām cilvēku asins paraugus pirms un pēc vakcīnas ievadīšanas. Tādējādi mēs noteicām, kāds ir cilvēka antivielu daudzums, cīnoties ar slimības ierosinātāju.”

Report.: Pēc veiksmīgiem izmēģinājumiem interesi par medikamentu izrādījušas jau vairākas lielvalstis – ASV, Lielbritānija, Krievija un citas. Putnu gripa šobrīd ir visvairāk pieminētā epidēmija pasaulē, līdz ar to vakcīnas ražotājiem būtu garantēts stabils pieprasījums. Taču, tā kā nav zināms, vai gripa attīstīsies tieši šādā formā kā tagad, speciālisti ir piesardzīgi.

Lāslo Bujdozo, mediķis: „20 – 60, pat līdz 120 tūkstošiem devu mēs varētu saražot līdz šā gada beigām. Tie būtu uzkrājumi, un tad jau var skatīties, vai ražotājam pasūtīt vēl. Šobrīd gan šķiet, ka tas nebūs vajadzīgs.”

Report.: Vīrusa paveids H5N1 pasaulē pēdējos gados ir paņēmis vairāk nekā 60 cilvēku dzīvības. Galvenokārt Āzijā. Vakcīna izstrādāta tieši pret šo paveidu, ja tas mainīsies, darbs būs jāsāk no jauna.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu