Latvija no putnu gripas nebaidās vai drīzāk nav tai gatava? (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvija ir viena no retajām valstīm, kurai nav skaidra plāna, ko darīt, ja kāds Latvijas iedzīvotājs saslimtu ar putnu gripu. Ir četri pandēmijas scenāriji, bet viens skaidrs rīcības modelis valdībā nav apstiprināts. ANO eksperti jau brīdinājuši sabiedrību, ka putnu gripas pandēmija varētu prasīt līdz pat 150 miljoniem cilvēku dzīvību, bet laikus iepirkti medikamenti un sagatavotas slimnīcas, ļautu mazināt slimības izplatību.

Kā baltais zvirbulis citu valstu vidū – tā Latvija izskatās kartē, kuru kārtējā sanāksmē par pandēmiju skatījās Pasaules Veselības organizācijas eksperti. Citas valstis rīkojas.

Iepērk gripas vakcīnas un bez maksas potē bērnus un vecus cilvēkus, uzkrāj medikamentus un sejas maskas katram iedzīvotājam, eksperti skaidro cilvēkiem kā rīkoties saslimšanas gadījumā, bet mūsu valsts vēl politiskā līmenī nav pateikusi, ko tieši darīsim.

Gundars Bērziņš, veselības ministrs, TP: „Ir iesniegts valdībā plāns pandēmijas gadījumam, kur ir četri varianti. Jāsaka gan, ka man šķiet, ka histērija par to, ka ir gaidāma tūlīt un tūlīt nu būs pandēmija, man liekas ir būtiski pārspīlēta.”

Report.: Gluži citās domās ir Pasaules Veselības organizācijā, kur katru dienu seko ziņām no Rumānijas un Turcijas.

Aiga Rūrāne, PVO Latvijas pārstāvniecības vadītāja: „Mēs visi atrodamies periodā, ko sauc par pandēmijas trauksmes periodu, kas raksturojas ar to, ka infekcija ir jau kļuvusi bīstama cilvēkiem, vēl nav notikusi inficēšanās no cilvēka uz cilvēku, bet katrā gadījumā šīs briesmas ir ļoti nopietnas.”

Report.: Slimi putni ir inficējuši cilvēkus 11 pasaules valstīs. No 100 saslimušajiem 60 ir miruši. Katrai valstij jāzina kā rīkoties, ja putnu gripa uzliesmo pašu zemē. Arī Latvijā ekspertu darba grupa izstrādājusi pat vairākus scenārijus, taču tiem nav dota zaļā gaisma valdībā.

Vaira Irisa Kalniņa, SVA Virusoloģijas laboratorijas vadītāja: „Tur ir paredzēts gan veco cilvēku bezmaksas vakcinēšana, gan medicīnas darbinieku, nedod Dievs sākas epidēmija, tad mums ir jāizsargājas speciālisti, kas var mērķtiecīgi kaut ko darīt un tur ir plašas valsts sponsorētas programmas paredzētas, bet vēl tas pandēmijas plāns nav pilnīgi apstiprināts, tāpēc es nevarētu tagad ņemt un stāstīs, kas tur ir iekšā un kā tur ir, bet mēs arī ļoti nopietni pie tā strādājam.”

Report.: Tieši informācijas trūkums cilvēkiem var būt būtisks šķērslis, lai paši rīkotos un novērstu saslimšanu. Piemēram, tieši šogad, kad pasaule aiztur elpu pandēmijas draudu gaidās, riska grupai – bērniem un veciem cilvēkiem, īpaši iesaka vakcinēties pret gripu, jo šī gada gripas vakcīnā ir arī tās pašas antivielas, kas cilvēka asinīs var cīnīties ar putnu gripas ierosinātāju.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu