Tīkkoka izcilās īpašības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam vienkārši sakot - tīkkoks ir viens no izturīgākajiem kokmateriāliem, kura derīgais kalpošanas laiks ir aptuveni divas līdz trīs reizes ilgāks salīdzinot ar analogiem priedes koksnes izstrādājumiem. Ja priedes izstrādājumu maksimālais kalpošanas laiks ir aptuveni 10 gadi, tad tādi paši tīkkoka izstrādājumi jums kalpos vismaz 20 un vairāk gadus!

Tīkkoka labās īpašības Tīkkokam ir maigi samtaina medus krāsa un tā koksne ir ļoti silta un tīkama pieskārieniem, jo tai ir samtaina struktūra un tās šķiedrās uzkrātas dabīgās eļļas, kas dod koksnei īpašo dabīgo toni un aizsargā to. Pateicoties koksnē esošajām eļļām, kuras pilnībā aizsargā to pret ūdens (neļaujot tam iesūkties koksnē) un laika apstākļiem, tīkkoka mēbeles var stāvēt ārā gadiem ilgi. Ja papildus tas tiek regulāri kopts ar īpašām eļļām, tad tas saglabās arī savu toni gadu desmitiem, bet arī bez kopšanas vairāku gadu laikā (līdzīgi kā visas tropiskās koksnes) tas iegūst sudrabaini pelēcīgu toni, bet tā kvalitātes īpašības nemainīsies. Uz tīkkoka lieliskajām īpašībām norāda arī tas, ka tīkkoks jau gadu tūkstošiem un vēl mūsdienās ir viena no iecienītākajām koksnēm, kas tiek izmantotas kuģubūvē. Mūsdienās tīkkoks ir viens no izplatītākajiem jahtu un kuteru apdares materiāliem, jo tā kalpošanas laiks, koksnes augstā kvalitāte un izturība ir neapstrīdama. Varbūt ir laiks par šīs koksnes visaugstākās kvalitātes īpašībām pārliecināties arī Jums?

Kā kopt tīkkoku?

Šī koksne laika apstākļu ietekmē, ja pilnībā netiek kopta ilgākā periodā kļūst sudrabaini pelēcīga, kas tomēr, jāatzīmē, nemazina koksnes kvalitāti. Lai saglabātu vai atjaunotu tīkkoka dabīgo toni ir iespējami vairāki risinājumi, kas piemērojami atkarībā no koksnes nolietojuma pakāpes vai bojājuma veida:

ja koksne ir sasmērēta ar vīnu, ēdiena atlikumiem utml, tad bojāto vietu var apstrādāt ar pa visam vieglu un siltu ziepjūdens šķīdumu, kuru pēc mazgāšanas vēlams noskalot ar siltu ūdeni.

ja koksne ilgstoši ir bijusi saskarsmē ar ūdeni, tad tās virsmu daļēji var pārklāt zaļas aļģes, tad tās viegli varēs notīrīt ar sālsūdens šķīdumu, kurš nekavējoties neņems aļģu radītos bojājumus un atjaunos koksnes dabīgo toni ja koksne ilgstoši ir bijusi atstāta ārā tiešā saules un nokrišņu ietekmē, tad tā var sākt balēt. Šādā gadījumā ieteicams lietot speciālas dabīgās koksnes kopšanas eļļas, kas paredzētas īpaši tīkkokam un ir nopērkamas pie mums vai vairumā saimniecības veikalu. Izpildot šo eļļu izstrādātāju norādījumus, koksne pavisam drīz atgūs dabīgo toni un ''glanci. Neskatoties uz to arī tīkkokam ir nepieciešama kopšana. Jebkādos apstākļos, ārā lietoto tīkkoka mēbeļu virsmas apstrāde ar īpašiem aizsarglīdzekļiem ir ieteicama vismaz vienu reizi sezonā, tomēr ieteicams koksnes apstrādi veikt vismaz divas reizes sezonā (piemēram maijā, pirms dārza sezonas uzsākšanas un otro reizi jūlija beigās vai augustā, kad koksne ir pakļauta spilgtai saules staru ietekmei). Šādi Jūs nodrošināsiet savu mēbeļu ilgstošu vizuālo kvalitāti un eleganci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu