Biržā šonedēļ strauji kāpusi LK akcijas cena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Fondu biržā (RFB) šonedēļ strauji - par 18,6% - pieauga biržas Oficiālajā sarakstā iekļautās "Latvijas kuģniecības" (LK) akcijas cena, sasniedzot 0,70 latu līmeni, kas ir jauna uzņēmuma akciju visu laiku augstākā vērtība.

AS "Latvijas Unibanka" ("Unibankas") finanšu tirgus analītiķis Arnis Mālbergs sacīja, ka pie būtiskākajiem LK akciju cenas kāpuma iemesliem jāmin tas, ka LK joprojām ir viens no biržā nenovērtētākajiem uzņēmumiem. Turklāt LK kotējas RFB Oficiālajā sarakstā, kas padara to pievilcīgu ne tikai privāto, bet arī institucionālo investoru acīs. Pēdējo nedēļu laikā interesi par uzņēmuma akcijām ir radījis arī apstāklis, ka investori, kas izmantojuši "Hansapank" lielākā akcionāra "Swedbank" izteikto akciju atpirkšanas piedāvājumu, meklē alternatīvas investīciju iespējas Baltijā. LK akcijas ir vienas no pievilcīgākajām investēšanas alternatīvām Latvijas akciju tirgū, uzskata Mālbergs. Zināmu piesardzību pret uzņēmuma akcijām pirms mēneša izraisīja uzņēmuma vadības nomaiņa, kā arī veids, kādā tā tika izdarīta, taču mazākuma akcionāru tiesību neievērošana Latvijā publiski kotēto akciju sabiedrību vidū "nav nekāds jaunums", sacīja finanšu tirgus analītiķis. Viņš vienlaikus atzīst, ka par labu LK runā fakts, ka arī jaunā vadība plāno turpināt uzņēmuma flotes atjaunošanas plānus. Tādēļ investoru uzmanību varētu galvenokārt attiecināt uz uzņēmuma akciju cenu pieauguma perspektīvām. Apgrozījums ar LK akcijām biržā šonedēļ sasniedzis 334 000 latu, kas veido aptuveni pusi no RFB kopējā apgrozījuma, kas šonedēļ bija 700 000 latu. To veidoja darījumi tikai ar uzņēmumu akcijām. RFB Oficiālajā sarakstā iekļautās "Latvijas gāzes" akcijas cena nedēļas laikā samazinājusies par 0,5% - līdz 6,33 latiem. "SAF Tehnikas" akcijas cena nedēļas laikā samazinājās par 4% - līdz 14,10 latiem, ko daļēji varētu attiecināt uz jebkādu jaunumu trūkumu un peļņas fiksēšanu no iepriekš piedzīvotā kāpuma. "Ventspils naftas" akcijas vērtība nedēļas laikā pieauga par 4,1% - līdz 1,77 latiem. Kapitalizācijas indeksa RIGSE vērtības pieaugumu šonedēļ sekmēja ne tikai LK akcijas cenas kāpums, bet arī RFB Otrajā sarakstā iekļauto emitentu akciju cenu kāpums. Septiņu Otrajā sarakstā iekļauto uzņēmumu akciju cenas nedēļas laikā pieauga, bet viena - "Latvijas balzama" - akcijas cena samazinājās par 0,6%. Šiem septiņiem emitentiem vidējais akciju cenas pieaugums nedēļas laikā bija 6%, kas saistāms ar jauna kapitāla ieplūšanu tirgū, ko lielākoties varētu saistīt ar ieņēmumiem no "Hansapank" akciju pārdošanas. Vislielāko kāpumu nedēļas laikā piedzīvoja "Grindeks", kura akcijas cena pieauga par 12% - līdz 4,65 latiem. Uzņēmums aizvadītās nedēļas laikā publicēja arī ziņu par veiksmīgiem sava galvenā produkta pārdošanas rādītājiem. Strauju kāpumu, par apmēram 9% vai vairāk, piedzīvoja arī "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" (DPR) un "Rīgas transporta flotes" akcijas, kas iepriekš bija starp nenovērtētākajām. DPR gadījumā par pozitīvu faktoru var minēt arī iekšējo domstarpību atrisināšanu akcionāru starpā, kas būtiski mazināja ap uzņēmumu pastāvošo nenoteiktību un liek cerēt uz rādītāju uzlabošanos nākamo ceturkšņu laikā, sacīja "Unibankas" speciālists.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu