Vai Tu zini, kas ir pārtikas produktā, ko pērc? (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Zaļā zeme" piedāvā Latvijas Pārtikas un Veterinārā dienesta sagatavoto informāciju par vielām, kuras ierasts apzīmēt ar E burtu, pievienojot vēl kādu skaitli. Diemžēl, sabiedrības lielākajai daļai nav ne jausmas, kura no šīm vielām ir kaitīga, kura - ne un kāpēc vispār šīs vielas atrodas pārtikas produktos. Informāciju publicēsim turpinājumos, kurus varēsiet atrast zem katra no tiem saistīto rakstu veidā.

“E” vielas – kas tās tādas?

Pēdējā laikā novērojams, ka Latvijas patērētāji aizvien vairāk sāk domāt par to, cik veselīgi ir pārtikas produkti, ko tie ikdienā lieto. Viņi sāk pievērst uzmanību ne tikai pārtikas produkta vizuālajam izskatam, bet arī marķējumam, kas ir kā savdabīgs produkta šifrs, kurā var uzzināt, no kā iekārotais produkts sastāv. Cita starpā patērētāji marķējumā pamana arī noslēpumainu burtu “E”, kas nereti, papildināts ar noteiktu ciparu kombināciju, minēts produkta sastāvā. Jautājot pārdevējai, patērētājs ne vienmēr varēs saņemt atbildi par to, ko īsti nozīmē burts “E” un kā tas var ietekmēt patērētāja veselību.

Starp citu, vai zināji, ka arī sāls un citronskābe ir pārtikas piedeva? Vai zināji, ka dažs labs bez pārtikas piedevām ražots produkts būtu jāapēd tepat uz vietas, uzreiz pēc nopirkšanas, jo pretējā gadījumā, kamēr to aiznesīsi uz mājām, pagatavosi un celsi mājiniekiem pusdienu galdā, tas jau būs vecs. Pārtikas tehnoloģijas ir attīstījušās un tas ne tikai papildina veikalā atrodamo produktu klāstu, bet arī sniedz lielākas izvēles iespējas Tev, patērētāj.

Iespējams tieši informācijas trūkuma dēļ sabiedrībā radušies dažādi stereotipi par “E” vielu iespējamo kaitīgumu. Šis informatīvais materiāls būs Tavs ceļvedis “E” vielu pasaulē, kura mērķis nav nedz slavēt, nedz pelt, bet gan sniegt maksimāli daudz informācijas, kas ļautu Tev, patērētāj, saprast burta “E” nozīmi produkta etiķetē un pašam izlemt, pirkt produktus, kuru sastāvā tas atrodams, vai nē.

Ar burtu “E” produkta marķējumā apzīmē pārtikas piedevu, kas tulkojumā no angļu vārda nozīmē “ēdams” – “edible”.

Kas ir pārtikas piedevas?

Pārtikas piedevas ir vielas, kuras nepatērē kā atsevišķus pārtikas produktus un nelieto kā tipiskas uztura sastāvdaļas. Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības. Tās var uzlabot pārtikas produktu krāsu, konsistenci, garšu un novērst pārtikas produkta bojāšanos.

Kā atpazīt pārtikas piedevas pārtikas produktu marķējumā?

Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts “E” un funkcionālā klase. Dažiem “E” burtiem blakus cipariem var atrast mazos burtus “a”, kas norāda uz pārtikas piedevas sīkāku iedalījumu. Piemēram:

Krāsviela E 160 a (II) – beta karotīns:

Krāsviela - Šis ir pārtikas piedevas grupas nosaukums E 160 - Šis ir pārtikas piedevas starptautiskais numurs a (II) - šis ir pārtikas piedevas iedalījums apakšgrupā

Krāsviela E 160 a (II) vai krāsviela Beta-Karotīns - šis ir pārtikas piedevas nosaukums.

Turpinājums sekos

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu