70-to gadu psihedēlijas atgriešanās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam nesen tie pārsteidza klubu launžos, bet tagad jau ir ielauzušies mūsu mājās. 70-ties coming back. Laiks, kas šā tā, bet bija izcīnījis savu vietu arī šimpus dzelzs sienai, tiesa, vairumā gadījumu krietni klusinātākā formā. Tomēr kļošenes valkāja gandrīz visi, saplasinātās apaļās lampu sēnes joprojām atrodamas dažā labā vasarnīcā, bet apaļie plastmasas krēsli tikai pavisam nesen pazuda no kino "Rīga" kafejnīcas.

Kas pirmais nāk prātā, iedomājoties 1970-tos? Džimijs Hendrikss, "Zvaigžņu kari", Santana, Montijs Paitons? Vai arī platformu kurpes, tamborētas izstaipītas vestes un koši zili krāsoti plakstiņi?

Citas lietas līdz mums nenonāca - kaut vai šilierējošās tapetes ar rakstiem, kuros nebija iespējams atarst ne galu, ne sākumu. Nu tās atkal nākušas modē visā pasaulē. Taupīgākie velk gaismā agrāko partiju atlikumus un vintage veikaliņos sit gaisā par bargu naudu. Citi - ražo tapetes ar space age rakstiem no jauna.

Šis krāsu "ārprāts" sākās jau 60-to gadu beigās, mājas.lv galerijā skatāms šīs kustības pioniera soma Eero Aarnio 1966. gadā dizainētais lodveida krēsls, ko pats autors nodēvēja par "māju mājā". Vēlāk tas pārtapa caurspīdīgā burbuļkrēslā, kāds joprojām atrodas Kellijas Osbornes istabā.

Ar laiku neapturamā fantāzija radīja gan "1. Formulas krēslu", kas vairāk atgādina nākotnes motociklu, gan gaismas ķermeņus, kas vairāk līdzinās lielām metāla sēnēm.

Košu, pat šķietami nesaderīgu krāsu piekritēju netrūkst arī tagad, un ja vēl fonā skan attiecīgās ēras psychadelic mūzika (iespējams, pat no vinila skaņuplatēm) un rokā ir varavīkšņaina kokteiļglāze - var sanākt itin labs tusiņš jau divām paaudzēm - 70-to gadu aculieciniekiem un viņu bērniem.

Krāsu spēles ir atsākušās, aizmirstiet par baltajām sienām!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu