Kā Trampa prezidentūrā finansiāli klājies vidējam amerikānim? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā mēnesī paziņoja, ka gadījumā, ja viņš tiks atstādināts no amata impīčmenta ceļā, ikviens būs ļoti nabadzīgs. Tāpat Tramps regulāri mēdz dižoties ar to, ka ASV ekonomika viņa prezidentūras laikā ir piedzīvojusi strauju izaugsmi. ASV medijs “CNN Money” pēta, kā finansiālā ziņā ir veicies vidējam amerikānim aptuveni pusotra gada laikā, kopš Tramps stājās ASV prezidenta amatā.

ASV ekonomikai pēdējā laikā klājas labi, un arī bezdarba līmenis samazinās. Tomēr noturīga ekonomikas izaugsme un jaunu darba vietu radīšana ASV vērojama jau pēdējos dažus gadus – tas nav tikai Trampa prezidentūras fenomens, kā viņam pašam patīk uzsvērt.

ASV ekonomika šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, palielinājās par 4,2%, tādējādi uzrādot straujāko kāpumu kopš 2014.gada trešā ceturkšņa.

Tikmēr bezdarba līmenis valstī ir samazinājies zem 4% atzīmes.

2015.gadā ASV ekonomikā tika radīti 2,7 miljoni darba vietu, kam sekoja vēl 2,3 miljoni darba vietu 2016.gadā.

2017.gadā darba vietu skaits ASV ekonomikā palielinājās par 2,2 miljoniem, un sagaidāms, ka šogad šis rezultāts tiks pārsniegts.

Darba vietu skaita pieaugums veicinājis vidējās amerikāņu mājsaimniecības gada ienākumu pieaugumu.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Saskaņā ar pētniecības uzņēmuma “Sentier Research” datiem, vidējās ASV mājsaimniecības gada ieņēmumi šā gada jūnijā veidoja 62 175 dolārus, salīdzinot ar 59 672 dolāriem 2017.gada janvārī, kad Tramps stājās ASV prezidenta amatā.

Eksperti gan uzsver, ka vidējie mājsaimniecību ieņēmumi palielinājās arī iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas prezidentūras laikā.

Turpina palielināties arī mājsaimniecību aktīvu apjoms.

Saskaņā ar ASV Centrālās bankas datiem, ASV mājsaimniecību kopējais aktīvu apjoms šā gada pirmajā ceturksnī veidoja nedaudz virs 100 triljoniem dolāru. Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu tas ir palielinājies par 4,6%.

Šo kāpumu galvenokārt veicināja izaugsme fondu tirgū.

Mājsaimniecībām piederošo vērtspapīru un citu investīciju fondu apjoms pirmajā ceturksnī pieauga par 8,1% - līdz 29,4 triljoniem dolāru.

Šeit gan jāņem vērā, ka fondu tirgū investē vien aptuveni puse ASV mājsaimniecību.

Tramps pagājušajā mēnesī norādīja, ka viņa administrācijas laikā piedzīvotā izaugsme fondu tirgū veicina amerikāņu labklājību, savukārt viņa atstādināšana no amata novedīšot pie tirgus sabrukuma.

"Ziniet, ko es jums teikšu - ja mani jebkad atcels no amata impīčmenta ceļā, es domāju, ka tirgus sabruks. Es domāju, ka ikviens būs ļoti nabadzīgs," augusta beigās intervijā intervijā telekanālam "Fox News" sacīja Tramps, iepriekš vēstīja LETA.

Iespējamā impīčmeta jautājumu Tramps komentēja, atbildot uz jautājumu par sava bijušā advokāta Maikla Koena tiesā atzīto, ka Tramps viņam licis pārkāpt vēlēšanu kampaņas finansēšanas likumus.

Volstrītas eksperti gan Trampam nepiekrīt – prezidenta atstādināšana no amata varētu izraisīt lejupslīdi, tomēr maz ticams, ka fondu tirgus varētu sabrukt.

Tikmēr ASV mājsaimniecībām piederošā nekustamā īpašuma vērtība šā gada pirmajā ceturksnī palielinājās par 4,7% - līdz 25,1 triljonam dolāru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu