Likvidēta bijusī "Ave Lat Grupa"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā iegrāmatota kompānijas a/s "New Technology and Business Development Corporation" (NTBDC) likvidācija.

NTBDC, kuras iepriekšējais nosaukums bija "Ave Lat Grupa" (ALG), sāka veidoties līdz ar SIA "Ave Lat" dibināšanu 1994.gada decembrī. Par akciju sabiedrību "Ave Lat Grupa" pārtapa 1997.gada jūlijā. Latvijā līdz šim lielākā pārtikas koncerna ALG veidošanās un pastāvēšanas laikā pārtikas koncerna sastāvā pabija tādi pārtikas uzņēmumi "Laima" (apvienota ar a/s "Uzvara"), "Latvijas balzams" (pievienota a/s "Rīgas vīni"), "Rīgas alus", "Hanzas maiznīcas" (savulaik ietilpa vairāki maizes cepšanas uzņēmumi, kā arī "Rēzeknes dzirnavnieks"), "Rīgas piena kombināts", "Balticovo", "Salacgrīva 95", "Kaija". ALG par pārtikas uzņēmumu lielāko akcionāru kļuva galvenokārt privatizācijā. Jau kopš dibināšanas ALG vārds tika cieši saistīts ar kādreizējā Lauksaimniecības ministrijas darbinieka, vēlāk arī premjera un tagad Tautas partijas vadītāja Andra Šķēles vārdu, taču oficiāli Šķēle par ALG īpašnieku kļuva tikai 1999.gada pavasarī, iegādājoties visas ALG akcijas. Savukārt pēc tam Šķēle kļuva par premjeru un interešu konflikta novēršanai nodeva ALG pārvaldīšanu trasta sabiedrībai, pretī saņemdams vekseli par 29 miljoniem ASV dolāru. Tādējādi par koncerna galveno akcionāru kļuva ārzonā reģistrēta firma "Bolster Management Ltd". 2000.gada sākumā ALG tika pārdēvēta un kļuva par NTBDC. Sākotnēji NTBDC vadība gan runāja par jaunu biznesa virzienu attīstību, proti, par informāciju tehnoloģiju uzņēmuma dibināšanu, tomēr šāds uzņēmums netika izveidots, bet sākās koncerna reorganizācija un pakāpeniska uzņēmumu izpārdošana. Līdz ar to paša NTBDC pastāvēšana kļuva nelietderīga. Likvidēt bijušo "Ave Lat Grupu" tika nolemts 2000.gada decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu