Cik patiesa ir ziņa par santehniķi Arno, kurš palīdz bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm (3)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Re: Baltica

Lai ierobežotu viltus un nekvalitatīvu ziņu izplatību internetā, svarīgi mācēt (un mācīties!) tās atpazīt. Šim nolūkam Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica izveidojis spēli www.faktiem.lv, kur ikviens var ziņot par maldinošiem internetā publicētiem rakstiem un piedalīties to izvērtēšanā.

Šoreiz dalībnieki un eksperti vērtēja, vai labai žurnālistikas praksei atbilst portālā “Sputniknewslv.com” publicētais raksts, kurā santehniķis Arno stāsta, kā savas darbnīcas teritorijā Maskavas priekšpilsētā palīdz gandrīz 200 bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm.

Faktiem.lv raksta objektivitāti vērtējuši 19 lietotāji, un, viņuprāt, jābūt uzmanīgiem, to lasot.

Ko par to saka policija?

4facts lietotāji rakstu atzinuši par problemātisku gan tā emocionālās valodas dēļ, gan tādēļ, ka tajā trūkst kvalitatīvai žurnālistikai raksturīga pretējās puses viedokļa un informācijas avotu noskaidrošanas. Pēc detalizētas raksta galvenā varoņa labo darbu uzskaites tajā garāmejot minēts, ka pret galveno varoni bijušas ierosinātas krimināllietas. Kā platformā komentējusi pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» žurnāliste Inga Spriņģe, žurnālistikas principi prasa pārbaudīt šādus faktus un lietas apstākļus.

“Nevar paļauties tikai uz vienas puses teikto. Šajā gadījumā vajadzēja gan policijas, gan sociālā dienesta viedokli, jo apgalvojumi ir ļoti nopietni,” norādījusi Inga Spriņģe.

Savukārt 4facts lietotājs Rihards Zaķis norāda uz neskaidro raksta radīšanas motivāciju: “Viens ir, vai informācija ir patiesa vai nepatiesa, bet pavisam kas cits - kāpēc lasītājs tiek programmēts, ka viņam vispār vajadzētu pieņemt faktu, ka santehniķis bez attiecīgās izglītības audzina svešus bērnus?”

Rakstā ir pausti dažādi apgalvojumi, kuriem nav pierādījumu. Tā pamatā ir intervija ar santehniķi Arno Čorijevu, taču autors nav veicis darbu, lai pārbaudītu viņa teikto, intervējot arī kolēģus, radus un citus. Kā zināms, ka pie Arno tiešām nāk divi simti bērnu? Kāpēc stāsta varonis “baidās, ka policisti un sociālie darbinieki viņu neliks mierā”? Un ko par to saka paši bērni?

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu