PTO samazina globālās tirdzniecības pieauguma prognozes

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) ceturtdien samazināja globālās tirdzniecības pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam, šādu lēmumu skaidrojot ar tirdzniecības nesaskaņu pieaugumu visā pasaulē.

Tādējādi globālās tirdzniecības apjoms šogad varētu palielināties par 3,9%, nevis par 4,4%, kā tika prognozēts iepriekš.

Savukārt nākamajam gadam globālās tirdzniecības pieauguma prognoze samazināta no 4% līdz 3,7%.

"Tirdzniecības nesaskaņu saasināšanās un bargāki kreditēšanas nosacījumi svarīgākajos tirgos šogad un nākamgad palēninās tirdzniecības izaugsmi," norāda PTO.

Prognozes samazinātas vien dažas dienas pēc tam, kad spēkā stājās jauni ASV muitas tarifi Ķīnas ražojumiem 200 miljardu dolāru apmērā, Pekinai apsūdzot Vašingtonu "ekonomiskajā iebiedēšanā."

Kopējais ar jauniem muitas tarifiem apliktais Ķīnas ražojumu apmērs pārsniedzis 250 miljardus dolāru, kas aptuveni atbilst pusei Ķīnas eksporta uz ASV.

PTO skaidro, ka tirdzniecības pasākumi un draudi, kas īstenoti kopš iepriekšējā organizācijas ziņojuma aprīlī, šobrīd rada vien mērenu ekonomisku ietekmi, taču to izraisītā neskaidrība jau varētu radīt ietekmi samazināto investīciju izdevumu izteiksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu