ASV, Kanāda un Meksika vienojas par jaunu tirdzniecības līgumu NAFTA vietā (3)

Papildināts
LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo Foto: AP/Scanpix

ASV, Kanāda un Meksika panākušas vienošanos par jaunu tirdzniecības līgumu, kas aizstās Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA), pret kuru ir iebildumi ASV prezidentam Donaldam Trampam, svētdienas vakarā (pirmdienas rītā pēc Latvijas laika) paziņoja ASV un Kanādas valdības.

(Papildināta ziņa.)

Jaunā līguma nosaukums būs Savienoto Valstu, Meksikas un Kanādas līgums (USMCA).

Vienošanos ar Meksiku par jaunā līguma nosacījumiem ASV panāca jau augusta beigās, bet vienošanos ar Kanādu - svētdienas vakarā.

Jauno līgumu iecerēts parakstīt līdz 1.decembrim, kad beigsies pašreizējā Meksikas prezidenta Enrikes Penjas-Njeto pilnvaras valsts galvas amatā. Pirms parakstīšanas līgumam jāgūst ASV Kongresa atbalsts.

ASV tirdzniecības pārstāvja Roberta Laithaizera un Kanādas ārlietu ministres Kristijas Frīlendas kopīgajā paziņojumā teikts, ka jaunais līgums "sniegs brīvākus tirgus, brīvāku tirdzniecību un spēcīgu ekonomikas izaugsmi mūsu reģionā", kurā ir 500 miljoni iedzīvotāju un trīs valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms ir apmēram triljons ASV dolāru gadā.

Vašingtona un Otava vienojās, ka Kanāda vēl vairāk atvērs savu tirgu ASV piena produktiem, savukārt Savienotās Valstis piekāpušās Kanādas prasībai nemainīt strīdu risināšanas noteikumus.

Jaunā līguma nosacījumi arī paredz uzlabot strādājošo aizsardzību, padarīt stingrākus vides aizsardzības pasākumus, noteikt jaunu regulējumu autotirgum un ietvert līgumā arī digitālo ekonomiku un jaunas intelektuālā īpašuma aizsardzības normas.

Vienošanās par jauno līguma pasargās Kanādu un Meksiku no 25% muitas tarifiem automobiļu importam, ko bija draudējis noteikt Tramps, taču ne no tarifiem tēraudam un alumīnijam, par ko jāvienojas atsevišķi.

Jau vēstīts, ka Tramps jau priekšvēlēšanu laikā nosauca 1994.gadā noslēgto  NAFTA  par "briesmīgu vienošanos", kas veicina amerikāņu darbavietu pārcelšanu uz Meksiku.

Pēc uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās viņš piedraudēja, ka ASV var izstāties no līguma, ja tas netiks pārskatīts, un   Kanāda  un Meksika galu galā piekrita sarunām, kuras ilga vairāk nekā gadu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu