2008.gadā Lietuva gandrīz nonāca uz bankrota robežas

Kaimiņvalstij draudēja Grieķijas liktenis
TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

2008.gadā Lietuva atradās gandrīz uz bankrota robežas, trešdien Seima Budžeta un finanšu komitejas sēdē atzinis Finanšu ministrijas Valsts kases departamenta direktors Audrjus Žeļonis.

Pēc viņa teiktā, 2008.gadā, aizveroties starptautiskajam tirgum, Lietuvai vienīgā izeja bija aizņemties iekšējā tirgū.

"Lietuva tika uzlūkota kā valsts, kas atrodas tikpat kā uz bankrota robežas. 2008.gada nogalē reitingu aģentūras Lietuvas reitingus vēl vairāk pazemināja, un iznāca tas, ko pieredzēja Grieķija un no kā mēs šā tā spējām izkļūt. Iekšējais tirgus bija vienīgā iespēja aizņemties, kas palīdzēja izgrozīties," Žeļonis sacījis komitejai, kurai uzdots līdz aprīlim izanalizēt, kā iepriekšējās valdības tikušas galā ar valsts finansēm.

"Reitingi visvairāk kritās pēc eiro neieviešanas," viņš atgādinājis, norādot uz Lietuvas pirmo mēģinājumu pievienoties eirozonai 2007.gadā, kas bija neveiksmīgs pārāk augstas inflācijas dēļ.

Pēc Žeļoņa sacītā, eiro ieviešana tolaik Lietuvai būtu palīdzējusi aizņemties lētāk un vairāk. Vienlaikus viņš piebildis, ka Lietuva šobrīd aizņemas ar aptuveni tādiem pašiem procentiem kā Francija, un skaidrojis to ar Lietuvas spēju pārvaldīt savas finanses.

Viņš uzsvēris, ka 2009.gadā, lielās ekonomiskās lejupslīdes apstākļos, augusi arī iespējamo aizdevēju apetīte. "Iziešana eiro tirgū 2009.gadā parādīja, ka tur valda diezgan veiksmīga investoru apetītes bāze, un nācās meklēt citus risinājumus, tādēļ tika nolemts iet uz ASV tirgu," skaidrojis Valsts kases departamenta vadītājs.

Pēc viņa teiktā, 2008.gadā notikušo Seima vēlēšanu dēļ nebija iespējams pārskatīt budžetu un samazināt aizņemšanos, savukārt 2009. un 2010. gadā Lietuva aizņēmās vairāk nekā sešus miljardus eiro, bet, ja Lietuva būtu aizņēmusies no Starptautiskā valūtas fonda, tā būtu saņēmusi tikai 1,5 miljardus eiro.

Seima Budžeta un finanšu komiteja analizēs labējo un kreiso politisko spēku darbību valsts finanšu pārvaldīšanā. Izmeklēšanu plānots pabeigt līdz 2019.gada 15.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu