Jaunie degvielas marķējumi: kamēr tie sāk parādīties uzpildes stacijās, valdība vēl snauž

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No piektdienas, 12.oktobra, degvielas uzpildes stacijās visā Eiropas Savienībā (ES) tika ieviesta vienota degvielas marķēšanas sistēma. Latvija nav izņēmums, taču vietējās degvielas uzpildes stacijās jaunie marķējumi tā arī laikus neparādījās. Portāls rusTVNET vērsās pie Latvijas degvielas tirgotājiem, lai noskaidrotu, kāpēc valdība nepildīja ES regulu un laikus neieviesa jaunos marķējumus.

Jaunās etiķetes paredzēts izvietot uz jauniem transportlīdzekļiem (ražotiem, sākot no šī gada oktobra) tieši pie degvielas bākas vāciņa, transportlīdzekļa rokasgrāmatās, kā arī degvielas uzpildes stacijās un automašīnu tirdzniecības vietās.

"Circle K" degvielas pārdošanas direktors Alvis Ērglis norāda, ka uzņēmums plāno ieviest izmaiņas tiklīdz tās degvielas tirgotājiem Latvijā būšot juridiski saistošas.

"Lai direktīvas prasība būtu obligāta, tā vispirms ir jāpielāgo Latvijas situācijai un jāiekļauj nacionālajos normatīvajos aktos – šajā gadījumā Ministru kabineta noteikumos, kas ir izdodami uz Transporta enerģijas likuma deleģējuma pamata," uzsver Ērglis. "Taču pēc mūsu rīcībā esošās informācijas šobrīd vēl notiek darbs pie likumdošanas izmaiņām."

"Mūsuprāt ir svarīgi, lai līdz ar ES direktīvas prasību iekļaušanu likumdošanā valsts līmenī būtu padomāts arī par jauno marķējumu skaidrošanu sabiedrībai, jo tie ietvers ne tikai figūru apzīmējumus, bet arī detalizētākus degvielas sastāva aprakstus," portālam rusTVNET norāda Ērglis, piebilstot, ka "Circle K" esot gatavs piedalīties autovadītāju izglītošanā, lai viņiem būtu vieglāk orientēties jaunajos degvielas veidu apzīmējumos.

Par to, ka vēl nav stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi par degvielas marķējumiem, portālam stāstīja arī "Neste Latvija" pārstāvis.

"MK noteikumi, t.sk. prasība par degvielas saderības marķējumu, 12.10.2018. vēl nav stājušies spēkā. Minētie noteikumi ir izdodami uz Transporta enerģijas likuma deleģējuma pamata un minētais likums Saeimā līdz 12.10.2018 nav pieņemts," uzsver uzņēmuma preses pārstāvis.

"Līdz ar to prasība par degvielas saderības marķējumu degvielas tirgotājiem Latvijā juridiski nav saistoša līdz attiecīgo normatīvo aktu spēkā stāšanās dienai un ātrāka to ieviešana ir balstīta uz brīvprātības principa pamata."

"Šobrīd visās Neste DUS jau ir marķētas visas degvielas pistoles," piebilda pārstāvis.

Par to portāla žurnālisti pārliecinājās paši. Lai arī "Neste" degvielas uzpildes stacijā Rīgas centrā piektdien, 12.oktobrī, jauno marķējumu vēl nebija, taču pirmdienas, 15.oktobra, pēcpusdienā tie jau bija parādījušies uz degvielas pistolēm.

Foto: publicitātes

"Virši-A" Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs uzsver, ka lielākajā daļā "Virši-A" degvielas uzpildes staciju gan uz degvielas pistolēm, gan degvielas sūkņiem esot izvietots jaunais marķējums. 

"Atsevišķās stacijās, kas atrodas Latvijas tālākajos reģionos, uzlīmes tiks ieviestas šīs nedēļas laikā," viņš teica.

Kas jāzina par jaunajiem marķējumiem?

Benzīna tipa degvielai etiķete būs apaļā formā, kur «E» norādīs uz etanolu, kas ir benzīna sastāvā, bet tālāk sekojošais cipars norādīs maksimālo etanola daudzumu, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Piemēram, «E5», nozīmēs, ka transportlīdzeklī drīkst izmantot benzīnu, kas satur līdz 5% etanola, u.tml.

Dīzeļdegvielai būs kvadrātveida etiķete, kur «B» norādīs, ka dīzeļdegviela satur bioloģisko dīzeļdegvielu, bet aiz burta sekojošais cipars norādīs uz maksimālo bioloģiskās dīzeļdegvielas daudzumu degvielā, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Kvadrātveida etiķete tiks izmantota arī «XTL» jeb parafīna dīzeļdegvielai, ko ražo no atjaunojama vai fosilā materiāla, kas nodrošina dīzeļdegvielu sintēzes vai destilācijas procesā, un ir sastāva ziņā līdzīga tradicionālajai fosilajai dīzeļdegvielai. Piemērojamais CEN standarts «XTL» ir EN15940. Šeit «XTL» nozīmē sintētisko vai atjaunojamo dīzeļdegvielu, kas nav sajaukta nekādā proporcijā ar fosilo dīzeļdegvielu vai FAME.

Foto: publicitātes

Savukārt gāze tiks marķēta ar rombveida formas etiķeti norādot, ka transportlīdzekli var uzpildīt ar ūdeņradi (H2), saspiestu dabasgāzi (CNG), sašķidrinātu dabasgāzi (LNG) vai sašķidrinātu naftas gāzi (LPG).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu