Nebanku kreditētāji gaida EM vērtējumu izmaiņām nebanku kreditēšanas nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš
Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš Foto: Ieva Makare/LETA

Ekonomikas ministrijai (EM) ir jādod vērtējums par gaidāmajām izmaiņām nebanku kreditēšanas nozarē, aģentūrai LEA sacīja Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Valsts prezidenta kancelejā iepriekš aģentūru LETA informēja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis izsludinās grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ātro kredītu izmaksu ierobežošanu.

Nebanku kreditētāju asociācija tomēr lūdz EM kā nozares politikas veidotāju izvērtēt pieņemtās likuma izmaiņas un sniegt savu vērtējumu par to ietekmi uz patērētāju un finanšu pakalpojumu tirgu kopumā.

Āboliņš uzsvēra, ka pieņemto izmaiņu rezultātā patērētājiem Latvijā vairs nebūs pieejami nelieli aizdevumi uz īsiem termiņiem.

"Komercbankas lielākoties patēriņa kredītu segmentā izsniedz aizdevumus, kas lielāki par 500 eiro, savukārt nebanku sektors attīstīto tehnoloģiju dēļ spēja efektīvi izsniegt mazāku summu aizdevumus. Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nosaka, ka turpmāk, izsniedzot 100 eiro aizdevumu uz 30 dienām, nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi varēs piemērot maksimāli 2,1 eiro. Ar šādu valsts noteiktu cenas ierobežojumu nozares uzņēmumi nespēs nodrošināt pakalpojuma sniegšanu," pauda asociācijas vadītājs.

Kā ziņots, saistībā ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā Valsts prezidents skaidroja, ka problēmas nebanku kreditētāju sektorā redzamas jau krietnu laiku. "Daudzi Latvijas iedzīvotāji neapdomīgas aizņemšanās un viegli pieejamu kredītu dēļ ir nonākuši parādu jūgā. Diemžēl sektors nav spējis pats sakārtoties, līdzsvarojot biznesa intereses un patērētāju tiesības," atzīmēja Vējonis.

Viņaprāt, ātrie kredīti nav un nedrīkst būt veids, kā risināt sociālas problēmas. "Tas ir ļoti dārgs veids, kas ved vēl lielākā nabadzībā. Tāpēc Saeimas pieņemtos likuma grozījumus kopumā vērtēju atzinīgi un tie ir sabiedrības interesēs," uzsvēra Vējonis.

Tā kā likuma grozījumu spēkā stāšanās paredzēta 2019.gada 1.janvārī un 1.jūlijā, ir pietiekami daudz laika, lai sagatavotos jaunajam regulējumam vai lai kādas normas pilnveidotu, ja jaunās Saeimas vairākums to uzskatītu par nepieciešamu un sabiedrības interesēs, norādīja kancelejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu