“Brexit” bez vienošanās var apdraudēt pārtikas piegādes Lielbritānijai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kuģniecības kompānijas "Stena Line" prāmis. Ilustratīvs attēls
Kuģniecības kompānijas "Stena Line" prāmis. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Ja Lielbritānijas nākamgad paredzētā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) notiks bez jebkādas vienošanās, tas var negatīvi ietekmēt tirdzniecības plūsmu uz Lielbritāniju, tādējādi apdraudot arī pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču piegādes Lielbritānijai, brīdina prāmju kompānija “Stena Line”, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas ostu gatavība “Brexit” esot ļoti neliela, bet bažas par gaidāmo izstāšanos ir ievērojamas, norāda “Stena Line” Lielbritānijas struktūrvienības pārstāvis Ians Hemptons.

Viņš izteicās, ka “Stena Line” varētu lemt par prāmju satiksmes apjoma samazināšanu uz un no Lielbritānijas pēc “Brexit”.

“Mēs nevaram plānot, balstoties uz to, ko mēs nezinām, bet mēs esam ļoti bažīgi par [gaidāmo “Brexit”] iznākumu,” norāda Hemptons.

Viņš uzskata, ka tirgotāji varētu pārtraukt izmantot Lielbritāniju, kā starpposmu kravu sūtīšanai no Īrijas un Ziemeļīrijas uz kontinentālo Eiropu, tā vietā vairāk izmantojot tiešos reisus.

“Stena Line” pārstāvji uzskata, ka iespējamā robežkontroles ieviešana starp Ziemeļīriju un Īriju varētu negatīvi ietekmēt tirdzniecības plūsmu uz Lielbritāniju.

Uzņēmumam šobrīd nav konkrētu plānu mainīt savus maršrutus no Lielbritānijas ostām, tomēr “Stena Line” neizslēdz šādu izmaiņu veikšanu nākotnē.

Hemptons arī aicināja Lielbritānijas valdību sniegt skaidrojumus par to, kādas tirdzniecības deklarācijas tirgotājiem būs jāiesniedz gadījumā, ja piepildīsies bezvienošanās “Brexit” scenārijs.

Neskaidrības un iespējamais haoss šajā situācijā var novest pie situācijas, ka no citām valstīm piegādātie pārtikas produkti var laikus nenonākt Lielbritānijas veikalu plauktos.

“Stena Line” arī pauž bažas par to vai esošās muitas deklarāciju apkalpošanas datorsistēmas tiks galā ar strauju deklarāciju apjoma pieaugumu, kas noteikti sekos Lielbritānijas aiziešanai no ES bez vienošanās.

“Stena Line” Lielbritānijā pārvalda trīs ostas - Fišgārdas un Holihedas ostas Velsā, kā arī Kērnraienas ostu Skotijā.

Uzņēmums maršrutos uz un no Lielbritānijas katru gadu pārvadā vairāk nekā septiņus miljonus pasažieru un divus miljonus kravas vienību.

Tikmēr Lielbritānijas valdības pārstāvji uzsver, ka valsts amatpersonas “Brexit” jautājumos sadarbojas arī ar ostu pārstāvjiem.

Valdības amatpersonas nesen esot apmeklējušas visas trīs “Stena Line” Lielbritānijā pārvaldītās ostas.

“Ir būtiski saglabāt tirdzniecības plūsmu pēc tam, kad mēs būsim atstājuši ES. Tāpēc mēs esam ierosinājuši pragmatiskas un ambiciozas nākotnes ekonomiskās attiecības ar ES, un mēs ceram, ka vienošanos par izstāšanas nosacījumiem izdosies panākt vēl šogad,” norādīja Lielbritānijas valdības pārstāvis.

Lielbritānijas uzņēmēji jau iepriekš pauduši bažas par “Brexit”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu