ERAB šogad Latvijai prognozē Baltijas valstīs straujāko ekonomikas izaugsmi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam, un, ERAB vērtējumā, valsts ekonomikas pieaugums būs straujākais Baltijas valstīs.

ERAB jaunākajās prognozēs Latvijas ekonomikas pieaugums šogad tiek lēsts 3,9% apmērā, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā tika prognozēts maijā.

2019.gadā ERAB Latvijai prognozē IKP pieaugumu 3,5% apmērā, un šo prognozi banka saglabājusi nemainīgu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm maijā Lietuvas ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam palielināta par 0,2 procentpunktiem, un tagad Lietuvas IKP pieaugumu šogad ERAB gaida 3,4% apmērā. Arī nākamā gada prognozi banka Lietuvai saglabājusi nemainīgu 2,8% apmērā.

Igaunijas IKP, ERAB vērtējumā, šogad pieaugs par 3,6%, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā maijā lēstais, bet nākamgad Igaunijas ekonomikas izaugsme varētu veidot 3%. Igaunija ir vienīgā valsts Centrāleiropas un Baltijas valstu reģionā, kuras šīgada ekonomikas izaugsmes prognoze tikusi samazināta.

ERAB pārskatā norādīts, ka ekonomikas izaugsmes temps Centrāleiropā un Baltijas valstīs šā gada pirmajos sešos mēnešos paātrinājies, pateicoties iedzīvotāju patēriņa izdevumu kāpumam, ko veicina atalgojuma pieaugums. Reģiona ekonomika pusgadā pieaugusi par 4,7%, salīdzinot ar vidējo 4,4% izaugsmi pērn.

Taču jaunākās prognozes liecina, ka Centrāleiropas un Baltijas valstu ekonomikas izaugsmes temps šogad palēnināsies līdz 4,3% un nākamgad līdz 3,5%, salīdzinot ar 4,4% kāpumu pērn. Pieauguma tempa gaidāmā palēnināšanās tiek skaidrota ar kvalificēta darbaspēka trūkumu, globālās tirdzniecības lēnāku pieaugumu un Eiropas Savienības biznesa vides pasliktināšanos.

Vienlaikus ERAB samazinājusi savas darbības reģiona valstu ekonomiskās izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam. ERAB prognozē, ka reģiona ekonomika šogad pieaugs par 3,2%, nevis 3,3%, kā tika lēsts iepriekš, bet nākamajam gadam prognoze samazināta no 3,2% līdz 2,6%.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu