Gobzems: "KPV LV" redz valstisku risinājumu pašreizējai situācijai (35)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

KPV LV" ir vienīgā partija, kurai ir reāli izveidot valdību, jo jau priekšvēlēšanu laikā tā ir parādījusi sevi kā spējīgu politisko spēku, tāpat partija redz valstisku risinājumu pašreizējai situācijai, aģentūrai LETA sacīja "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems.

Taujāts par sīkāku pamatojumu, kāpēc viņš uzskata, ka tikai "KPV LV" ir šādas izredzes, Gobzems pauda, ka viņa skatījumā "Attīstībai/Par!" politiķis Artis Pabriks pēc būtības esot "atsaucis" savu kandidatūru uz premjera amatu.

Pabriks šodien intervijā Latvijas Radio pauda, ka pašreiz viņa virzīšana Ministru prezidenta amatam nav aktuāla.

Gobzems atbildēja apstiprinoši, ka politiķis un partija joprojām uztur viņa ka "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidatūru. Vaicāts, vai tiks nominēts premjera amatam, Gobzems atbildēja, ka tas ir jāvaicā Valsts prezidentam Raimondam Vējonim.

Politiķis akcentēja, ka nākamajam premjerministram būs nepieciešamas milzīgas diplomāta spējas, kā arī viņam jābūt "ar lielu devu baldriānu, lai pietiktu pašam, bet ko var izdalīt arī politiskajiem partneriem". Valdības vadītājam jāspēj nomierināt, uzklausīt un sadzirdēt sarunas dalībniekus, kā arī viņam ir jābūt psihologam, lai spētu paskatīties paškritiski gan uz sevi, gan uz visiem pārējiem.

Gobzems pieļāva, ka, ja arī otrais sarunu aplis pēc nākamās premjera nominācijas "vestu nekurienē", tad notiktu pietuvošanās jautājumam "ko sauc par ārkārtas vēlēšanām". Politiķis aicina pirmajā vietā likt valsts intereses, aicinot ņemt piemēru no Latvijas un pasaules vēsturiskajiem sadarbības piemēriem. Gobzems atsaucās uz to, ka diplomātisku risinājumu savulaik spēja panākt tā laika Izraēlas premjerministrs Ichaks Rabins un palestīniešu līderis Jasirs Arafats - tas nozīmējot, ka vienošanos iespējams panākt arī Latvijā, kur nav tik ļoti atšķirīgas un saasinātas reliģiskas un ideoloģiskas domstarpības kā Tuvajos Austrumos.

Gobzems arī akcentēja, ka pievienojas Valsts prezidenta paustajām bažām par bezpartejisku premjeru. Šādas iespējas apskatīšanu vai realizēšanu politiķis vērtē kā bīstamu manipulāciju, kas nav atbilstoša demokrātijas vērtībām un ir tām bīstama. Arī bezpartejiska premjera reālāka apsvēršana tuvinātu ārkārtas vēlēšanas, uzskata politiķis.

Taujāts par izredzēm saņemt pielaidi valsts noslēpumam, politiķis atbildēja, ka politiķim "nav bijušas, nav un nebūs" problēmas ar pielaides saņemšanu valsts noslēpumam.

Politiķis nedaudz izvairīgs bija atbildē par iespēju "KPV LV" veidot koalīciju ar partiju "Saskaņa", reizē norādot, ka pašlaik ir nelietderīgi veikt manipulācijas šajā jautājumā, jo būtu tīri matemātiski jāpaskatās, vai "Saskaņai" un "KPV LV" būtu iespēja izveidot valdību - līdz ar to tas nav aktuāli. Gobzems pauda, ka publiski jau ir izteicies, ka teorijā pastāv vismaz trīs versijas ar kaut kāda līmeņa "Saskaņas" iesaisti, piemēram, atbalstot mazākuma valdību - tomēr pašlaik šādas iespējas nav aktuālas.

Reizē, runājot par šo tēmu, politiķis norādīja, ka premjera amata nominācijas saņemšanas gadījumā piedāvās redzējumu, kā vest sarunas un ka partija turpinās ieturēt mierīgu apspriešanās tempu ar partneriem. Vaicāts, vai politiķa atbildes neliecina par to, ka "KPV LV" tik stingri vairs neietur īsi pirms vēlēšanām pausto pozīciju, ka nesadarbosies ar "Saskaņu", Gobzems atbildēja, ka tās ir manipulācijas, kas ir nevietā un tajās "KPV LV" neiesaistās. Tāpat jāņem vērā, ka partija vēl nav saņēmusi premjera amata nomināciju.

Arī jautājumu par to, vai politiskais spēks varētu atbalstīt kādu citu premjera amata kandidātu no partijas "Attīstībai/Par!" Gobzems nodēvēja par manipulācijām un nekomentēja.

Politiķis norādīja, ka līdz Valsts prezidenta lēmumam par jaunu premjera kandidāta nomināciju notiks neformālas sarunas politiķu starpā, bet oficiālas sarunas līdz tam nav plānotas.

Kā ziņots, 7. novembrī Vējonis premjera amatam nominēja Jāni Bordānu (JKP), tomēr jau pēc nedēļas, 14. novembrī, Bordāns paziņoja, ka iecerēto valdību no piecām partijām viņam neizdosies izveidot. Pēc Bordāna uzklausīšanas Vējonis paziņoja, ka atsauks Bordāna nomināciju, bet sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc valsts svētkiem. "Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus," norādīja Valsts prezidents.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu