Slavenība aizdod savu balsi HIV pacientam. Kašers izstāsta Pētera stāstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības aizspriedumi Latvijā pret cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV, joprojām ir ļoti spēcīgi un nepamatoti. HIV Stigmas indeksa pētījuma starprezultāti liecina, ka 33% aptaujāto cilvēku, kas dzīvo ar HIV, norādījuši, ka HIV statuss negatīvi ietekmē tuvu un draudzīgu attiecību veidošanu ar apkārtējiem. Projekts “Es aizdodu savu balsi” ar sabiedrībā zināmu personību atbalstu aicina līdzcilvēkus ieklausīties un sadzirdēt to, kas sakāms cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV!

Iepazīsties ar Pēteri (vārds mainīts), cilvēku, kurš dzīvo ar HIV. “Mani sauc Pēteris, un man ir HIV. Man ir labs darbs, kas man patīk, un ģimene, ar kuru vēlos būt kopā. Sevi uzskatu par sava aroda meistaru – lepojos, ka esmu strādājis ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Strādāt sāku diezgan agri – 13 gadu vecumā. Darba devēji un sadarbības partneri augstu novērtē manas prasmes un darbaspējas. Ar HIV inficējos seksuāla kontakta ceļā. Diemžēl dēļ savas noslogotības un bailēm no apkārtējo nosodījuma es novēloti uzsāku ārstēšanos. Jau kādu laiku savu ikdienu pavadu stacionārā, kur cenšos atgūt veselību, lai turpinātu iesāktos darbus. Es noteikti būtu sācis ārstēšanos ātrāk, ja vien man būtu bijis kāds, kas nedaudz atbalsta un saprot, kas ar mani notiek. Ārstu prognozes gan nav tik optimistiskas, kā es vēlētos, taču mums katram vajadzīgs kāds salmiņš, kam pieķerties un ticēt. Stacionārā esmu iepazinies ar daudziem cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV. Katrs stāsts ir atšķirīgs, taču visus vieno viens un tas pats – mēs baidāmies tikt nosodīti, nesadzirdēti un pamesti. Lūdzu, neesi tik neiecietīgs un neatsaucīgs pret cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV, – tu vari mums palīdzēt vairāk, nekā tev šķiet.”

Pašlaik Latvijā reģistrēti 5576 cilvēki (no tiem 85 bērni), kas dzīvo ar HIV, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Lai arī šobrīd Latvijā dzīvo 5576 cilvēki, kam ir konstatēts HIV, taču starptautiskā projekta HERMETIC pētījums, ko Latvijā veica RSU, liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā ir par 1800 cilvēkiem lielāks. Tātad savu HIV statusu nezina ceturtā daļa no HIV inficētajiem.

Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā eksprestesti 17 HIV profilakses punktos ir pieejami bez maksas un anonīmi.


 


Materiāls tapis sadarbībā ar atbalsta grupu inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem “AGIHAS”, atbalsta “GlaxoSmithKline Latvia” SIA.

LV/HIV/0045/18n; Sagatavots: 12/2018

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu