Slavenība aizdod savu balsi HIV pacientam. Kaspars Ozoliņš izstāsta Gunāra stāstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības aizspriedumi Latvijā pret cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV, joprojām ir ļoti spēcīgi un nepamatoti. HIV Stigmas indeksa pētījuma starprezultāti liecina, ka 26-43% aptaujāto atzīst, ka HIV statusa dēļ jūtas vainīgi, mazāk pašpārliecināti, atsakās no attiecību veidošanas un sabiedrisku pasākumu apmeklēšanas. Projekts “Es aizdodu savu balsi” ar sabiedrībā pazīstamu personību atbalstu aicina līdzcilvēkus ieklausīties un sadzirdēt to, kas sakāms cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV!

Iepazīsties ar Gunāru (vārds mainīts), cilvēku, kurš dzīvo ar HIV. “Mani sauc Gunārs, un es esmu HIV pozitīvs. Esmu tāds pats kā tu – arī man ir darbs, hobiji un nākotnes plāni. Man patīk kopā ar draugiem sestdienās uzspēlēt basketbolu, skatīties filmas un vasarās apceļot Latviju. Ar HIV inficējos pirms kādiem 10 gadiem, lietojot intravenozās narkotikas. Par to, ka esmu inficējies, nojautu jau krietnu laiku, pirms uzzināju savu diagnozi. Kā intravenozo narkotiku lietotājs apzinājos risku. Kādu laiku biju arī cietumā. Iepriekšējās reizes, kad tikko biju iznācis no cietuma, beidzās vienādi – uzreiz devos meklēt iespēju tikt pie devas. Pēdējā reize izvērtās citāda, un mana dzīve ir mainījusies. Esmu atradis domubiedrus baznīcā un draugus atbalsta grupā cilvēkiem, kas dzīvo ar HIV. Man nebija neviena tuva cilvēka – ne ģimenes, ne draugu. Taču atbalsta grupa man sniedza pleca sajūtu, un likās, ka šoreiz man varētu izdoties. Iesākumā biju skeptisks par ārstēšanos, taču ļoti vēlējos mainīt savu dzīvi. Ir pagājuši pieci gadi, un esmu kļuvis par mentoru citiem atkarīgajiem. Tāpat esmu iekārtojies labāk apmaksātā darbā, un man ir savs auto. HIV man neliedz sasniegt to, ko vēlos, bet sabiedrības negatīvā attieksme gan.”

Ik dienas kāds cilvēks Latvijā saņem pozitīvu atbildi HIV testā (~300 cilvēki gadā). Parasti sevi ar šo infekciju nesaistām un tālāk neaizdomājamies, jo “uz mani jau tas neattiecas”. Taču realitāte ir cita. Jaunais HIV pacients jau sen neatbilst sabiedrības stereotipiem par to, ka HIV ir aktuāla problēma tikai noteiktām sabiedrības riska grupām (homoseksuāli vīrieši, intravenozo narkotiku lietotāji un seksa pakalpojumu sniedzēji). Jaunie pacienti lielākoties ir jauni un vidēja vecuma cilvēki, un gandrīz trešā daļa ar HIV vīrusu inficējušies heteroseksuālu kontaktu ceļā. Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu.
 

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar atbalsta grupu inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem “AGIHAS”, atbalsta “GlaxoSmithKline Latvia” SIA.

LV/HIV/0045/18l; Sagatavots: 12/2018

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu