Rinkēvičs: Starp ES dalībvalstīm noslēgto divpusējo investīciju aizsardzības līgumu atcelšanai jānotiek centralizētā un kontrolētā veidā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Savulaik starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm noslēgto divpusējo investīciju aizsardzības līgumu denonsācijai jeb atcelšanai jānotiek maksimāli centralizētā un kontrolētā veidā, paužot Latvijas nostāju šajā jautājumā, uzsvēra Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā skatīja Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto ziņojumu "Latvijas Republikas nostāja par Deklarāciju par ES Tiesas "Achmea" sprieduma juridiskajām sekām un ieguldījumu aizsardzību ES un tās parakstīšanu".

Šobrīd ES notiek diskusija par to, ka kontrolētā un organizētā veidā ES dalībvalstīm jādenonsē jeb jāatceļ savulaik savstarpēji parakstītie divpusējie investīciju aizsardzības līgumi, skaidroja Rinkēvičs. Ministrs vērsa uzmanību, ka šādiem līgumiem vairs nav vietas, jo labu laiku šos jautājumus reglamentē kopējie ES tiesību akti.

"Ja jūs, piemēram, investējat Vācijā, tad šobrīd vēl ir situācija, kad spēkā vēl ir divpusējie Latvijas un Vācijas līgumi, bet pēc būtības jau vairākus gadus šos jautājumus regulē ES kopējie normatīvie akti, tādēļ nav loģikas, ka spēkā paliek šie divpusējie līgumi," teica politiķis.

Ņemot vērā to, ka ir bijuši ES Tiesas spriedumi un ir diskusija Eiropas Komisijā, valdība šodien spriedusi par labāko veidu, kā šādu līgumu denonsāciju maksimāli ātri izbeigt, tomēr sīkākas detaļas ministrs neatklāja.

Rinkēvičs uzsvēra, ka šādu līgumu denonsācijai jānotiek maksimāli centralizētā un kontrolētā veidā, nevis ar attiecīgām notām tos denonsējot. "Pēc savas būtības šie līgumi ir pretrunā ar ES tiesību aktiem. Mēs tādus daudz parakstījām vēl pirms iestāšanās ES. Tiem vairs īsti spēka nav. Tomēr, ņemot vērā to, ka šis jautājums nav noregulēts ES, tad mēs šo jautājumu regulējam ar valdības pilnvarojumiem, bet tālāk kopā ar ES struktūrām, lai situāciju likvidētu," teica ministrs.

Valdība informatīvo ziņojumu pieņēma zināšanai un pilnvaroja ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Sanitu Pavļutu-Deslandes parakstīt Dalībvalstu valdību pārstāvju deklarāciju par ES Tiesas "Achmea" sprieduma juridiskajām sekām un ieguldījumu aizsardzību ES.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu