Bijušie "Facebook" darbinieki atklāti pastāsta par darba apstākļiem uzņēmumā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Facebook logo.
Facebook logo. Foto: Reuters/ScanPix

Lai nodrošinātu sekmīgu sociālā tīkla darbību, kompānijā “Facebook” strādā vairāki tūkstoši cilvēku. Tomēr bijušie “Facebook” darbinieki kritizē kompānijas attieksmi pret darbiniekiem, jo uzņēmumā pastāvējusi netaisnīga izvērtēšanas sistēma, kā arī nereti bijis jāizliekas, "ka viss ir ideāli". Bijušie kompānijas darbinieki atklāti pastāstījuši medijiem CNBC un “Business Insider” par piedzīvoto, strādājot “Facebook”.

Kā vēsta amerikāņu medijs CNBC, vairāki bijušie sociālā tīkla darbinieki darba kultūru “Facebook” raksturojuši kā “kultu”. Šāda veida darba kultūra izteikti piekopta pērn, kad kompāniju satricināja vairāki skaļi skandāli – sākot ar miljoniem lietotāju datu nodošanu ar politiķiem saistītām kompānijām, kas izraisīja strauju “Facebook” vērtības kritumu par 30%.

Līdz šim “Facebook” reputācija Silīcija ielejā ir bijusi ļoti laba. Tomēr bijušie darbinieki atklāj, ka viss nav tik perfekti, kā varētu likties. Darbinieki savā darba vietā neatļaujas izteikt sūdzības, taču bijušie darbinieki gan neslēpj, kas notiek “Facebook” birojā.

“Tur ir tāds kā kults. Pat ja tu jūties nožēlojami, tev vajag izlikties, ka  mīli to vietu. Tas nav pareizi – darbā izlikties, ka tā ir labākā vieta pasaulē, lai gan visi saprot, ka tā nav,”

norādīja viens no bijušajiem darbiniekiem. Pati kompānija nav komentējusi šādus bijušo darbinieku izteikumus.

Bijušie darbinieki norāda, ka visu notiekošo kontrolējusi uzņēmuma vadība, kamēr parastajiem darbiniekiem nav bijušas tiesības izteikt savu viedokli vai neapmierinātību.

“Tā nebija vide, kurā varēja attīstīt “savu patieso es”, kā tas tika solīts, kad iestājos darbā. Bija daudz domstarpību ar līdzstrādniekiem,” atklāja bijušais menedžeris, kurš pameta “Facebook” 2018. gada sākumā. Viņa teikto apstiprināja arī darbinieks, kurš aizgāja no kompānijas gadu iepriekš.

“Tur īpaši nevarēja paust savu viedokli. Jo tev ir lielāka armija, jo lielāks ir ienaidnieks. Līdz ar to – vietas individualitātei tur nav. Ir jāseko līdera viedoklim,” sacīja bijušais darbinieks.

Sociālā tīkla darbinieki nav varējuši arī iebilst pret vadības pieņemtajiem lēmumiem 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanu laikā, kad sociālajā tīklā ASV tika izplatītas dažādas maldinošas ziņas.

Kā vēsta “Business Insider”, “Facebook” birojā pastāv darba izvērtēšanas sistēma, kuras dēļ daudzi ir zaudējuši darbu. Ar šīs sistēmas palīdzību divreiz gadā tiek noteikti darbinieki, kuri atbilst kompānijas standartiem un kuri tiem neatbilst.

Bijušie darbinieki norāda, ka, divos izvērtējumos pēc kārtas saņemot novērtējumu “Atbilst pārsvarā visām prasībām”, kas pēc skolas mērauklas atbilst atzīmei B (aptuveni 7-8 balles), var rēķināties ar atlaišanu.

“Viss ir balstīts uz kvantitāti, tu tiec izvērtēts ar dažādiem cipariem, un pēc tam šie skaitļi tiek salīdzināti ar citu darbinieku rādītājiem. Ja iegūsti vērtējumu “Atbilst pārsvarā visām prasībām” divas reizes pēc kārtas, tad rēķinies – tuvāko mēnešu laikā sekos atlaišana. Ļoti daudzus atlaiž. Es neizprotu šādu darba kultūru,” norāda viens no bijušajiem darbiniekiem.

Novērtējums gan nav vienīgais iemesls atlaišanai – firmā pastāv arī veiktspējas uzlabošanas plāns, kurā detalizēti tiek analizēts, kā darbinieks ticis galā ar saviem uzdevumiem.

Bijušie menedžeri norāda, ka bija iepriekš noteikts procentuālais sadalījums, kādām atzīmēm jābūt attiecīgās nodaļas darbiniekiem.

Līdz ar to menedžeriem nereti darbiniekam bija jāpiešķir zemāks novērtējums, nekā patiesībā pienācās. Piemēram, augstākais novērtējums bija paredzēts vien pieciem procentiem darbinieku. 

Novērtējums “Atbilst pārsvarā visām prasībām” ir uzskatāms par zemāko, kas apdraud turpmāko karjeru uzņēmumā.

“Facebook” gan noraida šādus apgalvojumus, sakot, ka darbinieku aiziešana visbiežāk ir viņu pašu izvēle, nevis uzņēmuma vēlme atlaist dažāda mēroga speciālistus. Kompānijas pārstāvji norāda, ka attieksme pret darbiniekiem ir draudzīga un izvērtēšanas sistēma ir saistīta ar darbinieku motivēšanu.

Tikmēr bijušie darbinieki norāda, ka darbs “Facebook” lielisks liekas tikai sākotnēji – vēlāk, saprotot patieso situāciju sociālā tīkla birojā, jāsecina, ka patiesībā šajā darbā ir ļoti sarežģīta un pret darbiniekiem nedraudzīga sistēma, kuras dēļ arī notiek liela darbinieku rotācija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu