Decembrī Latvijā deflācija varētu būt 0,3% apmērā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijā patēriņa cenas 2018.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt samazinājušās par 0,2-0,3%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi 2,6% apmērā, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka decembrī, salīdzinot ar novembri, patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par 0,2%, tādējādi gada inflācija - 2018.gada decembris salīdzinājumā ar 2017.gada decembri - bijusi 2,6% apmērā. Vienlaikus arī gada vidējā inflācija pērn tādējādi bijusi 2,6% apmērā.

"Patēriņa cenas pērnā gada pašā nogalē varētu būt samazinājušās par 0,2%, salīdzinot ar novembri. To galvenokārt izskaidro naftas cenas kritums, kā rezultātā sarukušas degvielas cenas. Cenu pazeminošs efekts, visticamāk, bijis arī apģērbu un apavu cenām, lēnām iestartējoties atlaižu maratonam. Pārtikas cenas nebūs būtiski mainījušās," sacīja Vildava.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka decembrī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt sarukušas par 0,3%, gada inflācijai veidojot 2,6%. Vienlaikus gada vidējā inflācija pagājušajā gadā varētu būt bijusi 2,5% apmērā.

"Decembrī ir sagaidāma cenu līmeņa pazemināšanās. Primāri virzību būt noteicis pirmssvētku izpārdošanas vilnis, īpaši apģērbiem un apaviem. Tāpat labvēlīgas tendences bija vērojamas degvielai. Siltumenerģijas cenas saglabājās nemainīgas. Neliela deflācija varētu būt bijusi arī pārtikai. Kā ierasti kāpums, visdrīzāk, uzrādīsies dažādos pakalpojumos," teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām decembrī un pagājušajā gadā vidēji paziņos piektdien, 11.janvārī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā patēriņa cenas samazinājās par 0,1%, bet gada inflācija - 2018.gada novembrī salīdzinājumā ar 2017.gada novembri - bija 3% līmenī. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī pieauga par 2,5%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu