Latvijā pieaug atbalsts "Rail Baltica" projektam (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

“Rail Baltica” projektam Latvijā ir pieaudzis atbalstītāju skaits. Kopumā to atbalsta 81% Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 33% projektu vērtē kā ļoti pozitīvu, liecina pagājušā gada nogalē notikušās iedzīvotāju informētības un attieksmes aptaujas dati par “Rail Baltica”.

Aptaujā noskaidrots, ka divu gadu laikā to Latvijas iedzīvotāju, kas ļoti pozitīvi vērtē “Rail Baltica” projektu, skaits audzis par astoņiem procentpunktiem, jo 2016. gada nogalē ļoti pozitīvi noskaņoti bija 25% iedzīvotāju.

„Kopš 2014. gada sabiedrības noskaņojums Latvijā ir būtiski mainījies un “Rail Baltica” projekts tiek uztverts ne tikai kā Eiropas līmeņa apjomīgs infrastruktūras un satiksmes projekts, bet Latvijas iedzīvotāji arī arvien vairāk izprot “Rail Baltica” lokālo ietekmi tieši uz Latvijas ekonomiku, darba tirgu un starpvalstu attiecībām. Pieaugot informētības līmenim, Latvijas cilvēki daudz lielākā mērā aizdomājas, ka Rail Baltica nākotnē kļūs par reālu pārvietošanās līdzekli gan uz tuvākajām kaimiņvalstīm, gan citām Eiropas valstīm,” secina “Berg Research” socioloģe Ilze Rozenberga.

Arī kopējais Latvijas iedzīvotāju informētības līmenis par “Rail Baltica” projektu ir pieaudzis. Vērtējot informētību par “Rail Baltica” īstenošanu, 74% no 2018. gadā veiktās aptaujas dalībniekiem atzina, ka ir informēti par “Rail Baltica” projekta īstenošanā paveikto. Piemēram, 2016. gadā tikai 50 % bija dzirdējuši par projekta realizāciju, bet nepārzināja detalizēti projekta virzību.

Salīdzinot datus ilgtermiņā, var secināt, ka nozīmīgākās izmaiņas ir novērojamas Latvijas iedzīvotāju attieksmē un izpratnē. 2016. gadā asociācijas ar projektu bija, ka “Rail Baltica” ir dzelzceļš caur Baltijas valstīm uz Eiropu (50%), bet 2018. gadā Latvijas iedzīvotāji atklāj, ka “Rail Baltica” raisa jau citas asociācijas, kā piemēram, par ātriem vilcieniem, kā arī modernu un inovatīvu nākotnes projektu.

2018. gada nogalē veiktās aptaujas dati atklāj arī izpratni par ieguvumiem. Kā nozīmīgākie ieguvumi no “Rail Baltica” izbūves tiek minēti labāka satiksme ar Eiropas valstīm, labāka satiksme ar kaimiņvalstīm, un dzelzceļa līnijas esamība piesaistīs vairāk tūristu.

Kā nozīmīgs projekta īstenošanas aspekts novērtēts tas, ka no “Rail Baltica” izbūves būs ilgtermiņa pienesums ekonomikai, ka projekts atstās pozitīvu ietekmi uz jaunu darba vietu rašanos, ka projekta īstenošana stiprinās Baltijas valstu starptautiskās attiecības.

Pētījumu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu uzņēmums “Berg Research”, kas Latvijā interneta vidē aptaujāja 1007 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu