Igauņu populists vēlas, lai ASV maksā Igaunijai miljardu dolāru militāro spēju stiprināšanai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Ziemeļu kaimiņvalstī Igaunijā nerimst priekšvēlēšanu kaislības. Tur martā gaidāmas parlamenta vēlēšanas, kurās startēs arī Igaunijas Konservatīvā Tautas partija, kas priekšvēlēšanu periodā izcēlusies ar populistisku retoriku. Tās vadītājs Marts Helme paziņojis, ka Igaunijas militāro spēju stiprināšanai ir nepieciešams viens miljards dolāru un šī summa jāsedz Savienotajām Valstīm, vēsta “Bloomberg”.

Bijušais Igaunijas vēstnieks Krievijā Helme intervijā sacīja, ka tuvāko četru gadu laikā ir vitāli svarīgi paaugstināt militāros izdevumus, jo “pretējā gadījumā igauņi ir atkarīgi no Krievijas žēlsirdības”.

“Ja amerikāņi mūs uztvertu par svarīgu NATO austrumu flanga daļu, tad viņi pilnīgi noteikti vēlētos mums palīdzēt un maksāt. Izdevumi aizsardzībai pašlaik ir pārāk mazi – ir nepieciešams vismaz vēl viens miljards dolāru (875 miljoni eiro),” sacīja Helme.

Viņš sacīja, ka pašreizējā situācijā nav skaidra Trampa attieksme pret sabiedrotajām valstīm, kas veido NATO austrumu robežu.

Lai arī Helmes partija, visticamāk, pie valdības veidošanas netiks, viņš uzskata, ka partijai ir izredzes iegūt papildu labvēlību no Trampa. Helme sola, ka Igaunija varētu iegādāties ASV ražotās gaisa aizsardzības, kā arī krasta artilērijas sistēmas un tankus.

“ASV militārajā jomā ievērojami palīdz valstīm, kas viņiem ir svarīgas. Tas ir abpusējs labums, jo no ASV palīdzības pozitīvus ieguvumus redzētu arī amerikāņu militārās tehnikas ražotāji,” sacīja Helme.

Šonedēļ kļuva zināms, ka ASV prezidents Donalds Tramps privātās sarunās ir apsvēris iespēju izstāties no alianses, jo lielākā daļa dalībvalstu nevelta pietiekami daudz līdzekļu aizsardzībai.

Pašlaik 2% aizsardzībai no IKP normatīvu izpilda astoņas NATO dalībvalstis – to vidū arī Igaunija un Latvija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu