Ieteikumi budžeta plānošanai 2019. gadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Personīgais budžets un tā plānošana ir bieži apspriesta tēma, īpaši sākoties jaunam gadam, kad daudziem ir vēlme kaut ko mainīt savos naudas tērēšanas paradumos. Budžeta plānošana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā iegūt finansiālo stabilitāti, īstenot lielākas ieceres un mazināt stresu neparedzētās situācijās.

Tādēļ, ja arī Jūs esat starp tiem, kuri 2019. gadu iesāka ar apņemšanos pieņemt gudrākus finanšu lēmumus, ieskatieties padomos, kas palīdzēs šo mērķi īstenot!

Kā plānot budžetu?

Labā ziņa ir tāda, ka nav jāprot algebriskie vienādojumi vai jābūt ar īpašām spējām, lai spētu paredzēt savu finansiālo nākotni. Budžetu plānot var dažādos veidos. Viens no vienkāršākajiem ir 50 – 20 – 30 noteikums, kas paredz ikmēneša ienākumu sadalīšanu trīs daļās. Aprēķiniet ikmēneša ienākumus un sadaliet tos 3 kategorijās – 50%, 20% un 30%. Tas izskatās šādi:

  • 50 % obligātajiem tēriņiem – komunālajiem maksājumiem, pārtikai, transporta izdevumiem u.c.;
  • 20 % iekrājumam – iemaksām pensijas fondā, investīcijām, uzkrājumam neplānotām situācijām un noteiktu mērķu sasniegšanai;
  • 30 % citiem izdevumiem – izklaidēm, apģērbam, frizierim, sporta zāles abonementam u.c.

Diezgan vienkārši, vai ne? Protams, kategorijām nav jābūt sadalītām tieši tādās proporcijās. Katrs dzīvesveids ir unikāls, tādēļ arī ieņēmumi var būt jāsadala pavisam citādi. Piemēram, ja Jums ir augsti mājokļa īres un komunālie maksājumi, Jūs obligāto maksājumu sadaļu varat palielināt līdz 60%, attiecīgi samazinot abas pārējās kategorijas.

Neatkarīgi no tā, kā tieši sadalāt Jums pieejamo naudas summu, Jums radīsies priekšstats par finansiālo situāciju nākamajos mēnešos.

Naudas taupīšanas pamati

Daudzi cilvēki paļaujas uz veiksmi, nevis savām spējām racionāli rīkoties ar pieejamām finansēm. Diemžēl tādā veidā daudzi mērķi tā arī paliek nesasniegti. Tālāk minēti daži padomi, kas var palīdzēt ietaupīt naudu, ko pēc tam novirzīt svarīgāku ieceru īstenošanai un sapņu piepildīšanai:

  • Mūsdienās budžeta plānošanā un naudas plūsmas regulēšanā noderīgas ir visdažādākās mobilās aplikācijas. Tās palīdz sekot līdzi izdevumiem dažādās kategorijās, motivē sakrāt lielākiem un mazākiem mērķiem un veic vēl citas svarīgas funkcijas;
  • Ir pierādīts, ka, norēķinoties ar bankas karti, ir grūtāk izsekot tēriņiem. Tādēļ vismaz uz kādu laiku vajadzētu mainīt savus naudas tērēšanas paradumus un norēķināties tikai skaidrā naudā. Pirmkārt, tas nozīmē, ka, dodoties uz veikalu, Jums ir ierobežots naudas daudzums, otrkārt – Jūs fiziski redzēsiet, ka tā paliek arvien mazāk. Treškārt – iespējams, Jūs pie kases padomāsiet, vai mainīt, piemēram, 10 eiro banknoti, tikai tādēļ, lai nopirktu šokolādes batoniņu;
  • Lielu daļu finanšu līdzekļu tiek iztērēta pārtikai, taču vienlaikus tā arī ir tā kategorija, kur visvienkāršāk var ietaupīt. Piemēram, plānojot ēdienkarti, dodoties uz veikalu ar iepirkumu sarakstu, biežāk gatavojot mājās;
  • Lai samazinātu liekos tēriņus, ir labi iemācīties atšķirt vajadzību no vēlmēm. Piemēram, katram ir nepieciešami sezonai piemēroti apavi, taču, ja tas jau ir desmitais apavu pāris sezonas laikā, ir jāpadomā, cik tas ir lietderīgi;
  • Lai saglabātu motivāciju ilgtermiņā, vērts izvirzīt konkrētus mērķus. Piemēram, mērķis varētu būt sakrāt sapņu ceļojumam vai jaunai automašīnai. Vislabāk noteikt arī konkrētu naudas summu un termiņu, kurā plānots to sasniegt. Protams, mērķiem jābūt reāli izpildāmiem

Kā redzams, tikai nelielas korekcijas ikdienas paradumos var atnest ievērojamu rezultātu.

Kā sagatavoties negaidītajam?

Neplānotas situācijas ir daļa no ikdienas. Viens no veidiem, kā tām sagatavoties, ir veidot uzkrājumu. Taču ir skaidrs, ka dzīvē ne viss rit pēc plāna. Tādēļ neparedzētos gadījumos noderīgs var būt arī aizdevums. To salīdzinoši ērti un ātri iespējams noformēt internetā.

Apzinoties dažādās vajadzības, kredītkompānijas piedāvā dažādas aizdevuma summas un atmaksas termiņus. Piemēram, neplānotām situācijām, kad aktuālā naudas summa ir salīdzinoši neliela, var noderēt kāds no īstermiņa kredītiem, savukārt lielāku ieceru īstenošanai pieejams patēriņa kredīts internetā.

Jāatceras gan, ka kredīts nav piemērots visiem un visās situācijās – pirms tam jāiepazīstas ar aizņemšanās nosacījumiem un jāizvērtē savas iespējas aizdevumu atmaksāt līgumā noteiktajā laikā.

Budžeta plānošana ir efektīvs veids, kā labāk pārvaldīt finanses un pieņemt gudrākus lēmumus. Sāciet jau šodien!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu