Cik daudz likumu ir Latvijā? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Nereti valdības un politiķu sarunās var dzirdēt par to, ka tiek pieņemts kāds jauns likums, bet kādā citā likumā tiek veikti grozījumi. Oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” pārstāve Santa Sāmīte portālam TVNET pastāstīja, cik daudz likumu ir Latvijā.

Tiek norādīts, ka tiesību aktu skaits katru dienu mainās - kāds pieņemts no jauna, kāds stājas spēkā, kāds zaudē spēku. Kopumā 30. janvārī Latvijā ir 7484 likumi. No tiem spēkā - 5733, no kuriem 4129 ir grozījumi.

“Tātad, ja runa ir par likumu pamattekstiem, to skaits ir nedaudz virs pusotra tūkstoša - 1604. Likumu kopskaitu būtiski ietekmē arī tas, ka aptuveni tūkstotis no tiem ir par pievienošanos kādiem no starptautiskajiem līgumiem,” skaidro oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste.

Šobrīd ir spēkā 9906 Ministru kabineta (MK) pieņemtie noteikumi, no kuriem vairāk nekā puse (5748) ir grozījumi. Tātad spēkā ir 4158 MK noteikumi.

Latvijas Republikas tiesību aktu vietne “Likumi.lv” nodrošina pieeju visiem oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēsnesis” publicētajiem tiesību aktiem, ieskaitot arī grozījumus.

No visiem tiesību aktiem, kas pieejami vietnē “Likumi.lv”, gadiem visvairāk skatītais ir bijis Darba likums. Tā tas bijis arī 2018. gadā.

2018. gadā iedzīvotāji visvairāk skatījuši Darba likumu , kas ir visu laiku skatītākais tiesību akts. Vēl iedzīvotāji daudz skatījuši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, Krimināllikumu, Civilprocesa likumu un Pievienotās vērtības nodokļa likumu.

Pērn pieņemti 44 jauni likumi, neskaitot grozījumus. Skatījumu skaita ziņā līderis ir jaunais Fizisko personu datu apstrādes likums, kas atvērts teju 40 000 reižu. Iedzīvotāji interesējušies arī par Administratīvās atbildības likumu, ar kura spēkā stāšanās brīdi (2020. gadā) līdzšinējais Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss zaudēs spēku.

Visvairāk skatītie jaunie likumi, kas pieņemti 2018. gadā ir Fizisko personu datu apstrādes likums, Apdrošināšanas līguma likums, Administratīvās atbildības likums, Kooperatīvo sabiedrību likums un Trauksmes celšanas likums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu