PVD iepirks vakcīnas vistām pret salmonelozi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vistas
Vistas Foto: AFP / Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par kopumā 247 542 eiro iegādāsies vakcīnas vistām pret salmonelozi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Vakcīnu iepirkšanai tiks izmantoti valsts budžeta līdzekļi, kā arī Eiropas Savienības (ES) finansējums līdz 75% apmērā.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova aģentūrai LETA paskaidroja, ka PVD bija izsludinājis divus iepirkumus par vakcīnu iegādi, jo katra no vakcīnām ir paredzēta citai vistu kategorijai - vienas dējējvistām un otras vaislas vistām. Kopumā ir paredzēts iepirkt divu veidu vakcīnas vistu vakcinēšanai pret salmonelozi - dzīvo novājināto vakcīnu līdz 7 700 000 devām, kā arī inaktivēto vakcīnu - līdz 400 000 devām.

Viņa pastāstīja, ka dējējvistu vakcinācija ir viena no salmonellas kontroles metodēm, tādēļ to veic kopš 2011.gada ar Eiropas Komisijas (EK) finansiālu atbalstu, tādējādi novēršot olu piesārņojumu ar salmonellām un attiecīgi nepieļaujot cilvēku saslimšanas gadījumus ar salmonelozi.

Dējējvistu vakcinācijai pielieto dzīvo novājināto vakcīnu, jo tā inducē cellulāro imunitāti, kas ir svarīgi, lai novērstu salmonellu kolonizāciju dējējvistu gremošanas traktā. Šogad dējējvistu vakcinācijai ir pieteikušies divi novietņu īpašnieki, tostarp olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo", sacīja PVD eksperte.

Ribakova pastāstīja, ka savukārt vaislas vistas vakcinē pret zoonotiskās salmonelozes ierosinātājiem saskaņā ar valsts kontroles programmu, kas saskaņota ar EK. Vaislas vistu vakcinācijai plānots pielietot inaktivēto vakcīnu, kas ir piemērotāka vaislas putnu vakcinācijai inkubācijas olu iegūšanas nolūkos.

"Vaislas vistu vakcinācijas rezultātā antivielas nonāk inkubācijas olā un samazina diennakti vecu cāļu inficēšanās risku ar zoonotiskajām salmonellām līdz minimumam, kā rezultātā tiek maksimāli samazināta cilvēku inficēšanās iespējamība, uzņemot uzturā putnu gaļu," skaidroja PVD eksperte. Pēc viņas sacītā, PVD ir reģistrētas divas vaislas vistu novietnes, no kurām šogad vakcinācijai ir pieteikusies viena.

Ribakova arī atzina, ka salmoneloze ir viena no biežāk ziņotajām zarnu infekcijām cilvēkiem Latvijā, kā arī otrā biežāk ziņotā Eiropas Savienībā (ES). Cilvēki parasti ar to inficējas, lietojot uzturā piesārņotus pārtikas produktus, ieskaitot putnu gaļu, cūkgaļu, olas un olu produktus.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu