LTRK padome ar labklājības ministri vienojas par regulāru sadarbību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes locekļi šodien tikšanās laikā ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) vienojušies par regulāru sadarbību, lai risinātu dažādus uzņēmējiem būtiskus jautājumus, aģentūru LETA informēja LTRK.

LTRK ar labklājības ministri pārrunāja darba nespējas pabalstu regulējumu, kas patlaban Latvijā ir uzņēmējiem nelabvēlīgākais salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu. LTRK pauda, ka darba devēji bieži saskaras ar negodprātīgiem "slimības lapu" izmantotājiem, kas nepilda savus amata pienākumus, izkrāpjot naudu no uzņēmuma par pirmajām slimošanas dienām un no valsts pēc desmitās dienas. Lai risinātu izveidojušos situāciju, LTRK vienojās ar LM veidot darba grupu, pieaicinot arī citu organizāciju un Veselības ministrijas pārstāvjus.

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī patlaban parlamentā aktuālais virsstundu samaksas regulējums, kuru Valsts prezidents atgriezis otrreizējai caurlūkošanai Saeimā. LTRK uzsver, ka patlaban sagatavotās izmaiņas paredz nosacījumu, kas ir pretrunā Satversmes normām, nosakot, ka piemaksa 50% apjomā par virsstundām piemērojama tikai, ja noslēgta nozares ģenerālvienošanās. LTRK ieskatā šāda norma ir nepieņemama, jo nerisina darbaspēka konkurētspējas jautājumus Baltijas valstu līmenī.

Saskaņā ar LTRK sniegto informāciju, Petraviča apstiprināja, ka atbalstīs LTRK sagatavoto piedāvājumu, kas paredz 50% virsstundu apmaksu visās nozarēs par pirmajām divām stundām dienām vai pirmajām 20 stundām mēnesī summētā darba laika gadījumā. Tas LTRK ieskatā risinātu konkurētspējas problēmas un mazinātu ēnu ekonomiku.

Ministre tikšanās laikā arī norādīja, ka nav pareizi virsstundu samaksu sasaistīt ar ģenerālvienošanos, jo tas ir drauds mazajiem uzņēmējiem, it īpaši reģionos, tādēļ svarīgi rūpēties par biznesa vidi kopumā nevis atbalstīt atsevišķas nozares, informēja LTRK.

Tāpat labklājības ministre apstiprināja, ka Labklājības ministrija (LM) kā vienu no prioritātēm saglabās jautājumu par bērnu kopšanas atvaļinājumā esošo personu iesaisti un atgriešanu darba tirgū, saglabājot 80% no valsts piešķirtā pabalsta, tādējādi risinot darbaspēka nepietiekamības problēmu valstī.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 200 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu