Pētījums: Krievijas iedzīvotāji nav gatavi aktīvi rīkoties, lai panāktu pārmaiņas valstī (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vairākums Krievijas iedzīvotāju paziņojuši, ka nav gatavi doties uz protesta akcijām, lai censtos panākt pārmaiņas valstī. Tomēr Krievijas iedzīvotāji ir gatavi izveidot un parakstīt dažādas petīcijas, liecina “Levadas centra” veiktā aptauja.

Neatkarīgā sabiedriskās domas izpētes centra sociologi norādījuši, ka cīņā par pārmaiņām krievi ir gatavi pasīvām metodēm - septiņi no desmit aptaujātajiem vēlēšanās apsver iespēju balsot par kādu partiju, kas nav pie varas, puse pauž gatavību parakstīt petīcijas un aptuveni tikpat – vērsties ar sūdzību par kādu problēmu varasiestādēs.

Gandrīz trešā daļa (30%) Krievijas iedzīvotāju pauda gatavību iesaistīties sabiedrisko un politisko organizāciju darbā. Tomēr piedalīties protesta akcijās ar mērķi panākt pozitīvas pārmaiņas valstī un dzīves līmenī ir gatavi vien 22% Krievijas iedzīvotāju.

Desmitā daļa aptaujāto norādījuši, ka pārmaiņas vieglāk iespējams panākt, pašiem iesaistoties politiskās organizācijās un izvirzot savu kandidatūru vēlēšanās.

Vislielāko aktivitāti, lai panāktu pārmaiņas valstī, pauduši jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Šīs vecuma grupas aptaujātie cilvēki 45% gadījumu apsver iespēju iesaistīties sabiedriskās un politiskās organizācijās, kā arī brīvprātīgi strādāt, lai panāktu pārmaiņas valstī.

“Lielākā daļa krievu nav gatavi aktīvi rīkoties, jo netic, ka viņiem ir kāda ietekme,” norāda “Levada centra” sociologs Deniss Volkovs.

“Fokusgrupās varam dzirdēt tādas frāzes kā “viss ir sagrābts”, “mūsu viedoklis nevienu neinteresē”, “ar mušu pletni cirvi nepārsitīsi”. Tas, protams, var būt arī attaisnojums. Tomēr lielākoties, kad jautājām cilvēkiem, kāpēc viņi nevēlas iesaistīties kādā organizācijā, lai uzlabotu situāciju valstī, lielākoties saņēmām atbildes, ka viņus tas neinteresē vai arī tam vienkārši nav laika,” saka Volkovs.

Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1600 Krievijas iedzīvotāju no 52 reģioniem valstī. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu