Pērn vērienīgākais nekustamo īpašumu darījums Rīgā - 25 miljonu apmērā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pērn Rīgā ievērojami samazinājies vēriens nekustamo īpašumu darījumu jomā. Pagājušajā gadā vērienīgākais darījums bija gandrīz 25 miljonus eiro vērts, taču vēl 2016. gadā rekords bija 91 miljons eiro, vēsta “Dienas Bizness”.

Tiek vēstīts, ka 2017. gadā iespaidīgākais darījums bijis 36,6 miljonus eiro vērts. Pagājušā gada rekorddarījums tika noslēgts pērn februārī, kad par 24,78 miljoniem eiro SIA “Losmerta” nopirka aptuveni 85% daļu no 11 305 kvadrātmetrus liela zemesgabala ar ēku īpašumam, kas atrodas Krišjāņa Valdemāra ielā 62 un 62A.

Īpašuma daļas pārdeva SIA “Alojas Biznesa Centrs”, kas to pēdējo 12 gadu laikā to bija iegādājies pa daļām. Atsevišķas daļas uzņēmums saņēma dāvinājumā, un darījumā hipotekārie kredītlīdzekļi nav izmantoti.

Otrs vērienīgākais darījums pērn vērtējams 14,20 miljonu eiro apmērā. SIA “AST Balts” novembrī pārdeva 11 864 kvadrātmetrus zemes un ēku Toma ielā 4. Īpašumu nopirka ārvalsts juridiska persona “Corum Origin”, kas ir nekustamo īpašumu ieguldījumu sabiedrība ar mainīgu kapitālu. Iepriekšējais nekustamā īpašuma īpašnieks to ieguva 2002.gadā par 185 900 tūkstošiem latu. Arī šim darījumam netika piesaistīti hipotekārie līdzekļi.

Pagājušā gada janvārī uzņēmums SIA “IS projekti” par 6,89 miljoniem eiro nopirka aptuveni 40% īpašuma daļu no 11 439 kvadrātmetrus liela zemesgabala. Objekts ar ēku atrodas Valentīna ielā 16, un tam ir septiņi korpusi. Īpašumu pārdeva SIA “Kalnciema kvartāla rezidence”. Pirkumam nebija nepieciešams hipotekārais kredīts.

Savukārt SIA “SG Capital Partners 1” pirms gada par 6,3 miljoniem eiro iegādājās 608 kvadrātmetrus zemes Brīvības ielā 39, uz kuras atrodas arī septiņstāvu māja. Pārdevējs – uzņēmums SIA “Dagas A” pie īpašuma bija ticis gadu iepriekš pēc firmas reorganizācijas.

Lai iegādātos īpašumu, “Capital Partners 1” “SEB bankā” ņēma hipotekāro kredītu 5,7 miljonu eiro vērtībā.

Vērtīgāko darījumu piecinieku noslēdz SIA “Barona 109” īpašuma iegāde Krišjāņa Barona ielā 109 par 5,6 miljoniem eiro. Īpašumā ir 1699 kvadrātmetri zemes ar trim daudzstāvu dzīvojamajām mājām. To pārdeva uzņēmums SIA “Zaļais gredzens”. Pircējs īpašuma iegādei izmantoja “Luminor Bank” hipotekāro kredītu 3,25 miljonu vērtībā.

Vēl būtiski pieminēt, ka vērtīgāko darījumu sarakstā divas reizes figurē arī Vācijas lielveikalu tīkls “Lidl”, kas gatavojas uzsākt darbību Latvjiā. “Lidl” 2016. un 2017. gadā iegādājies divus īpašumus, kas pērn reģistrēti zemesgrāmatā. Tie katrs maksā mazliet vairāk par trīs miljoniem eiro. Par šādu summu tika iegādāts zemesgabals Duntes ielā 25, kuru pārdeva SIA “TKM Latvija”, bet 2016. gadā “Lidl” iegādājās zemesgabalu no “BV Projekts” Anniņmuižas bulvārī 77. Abiem darījumiem lielveikalu ķēde hipotekāros kredītos nav izmantojusi.

Savukārt uzņēmums SIA “AB-X Group” par 2,2 miljoniem eiro iegādājās 694 kvadrātmetrus zemes ar divām daudzdzīvokļu mājām Blaumaņa ielā 34. Šo īpašumu pārdeva 1938. gadā dzimusī Beatrise Āboltiņa. Īpašuma iegādei piešķirts hipotekārais kredīts 2,6 miljonu apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu