"Swedbank" skandāls: Atklāj bijušā ministra ģimenes biznesa saistību ar apšaubāmām firmām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušajam Igaunijas iekšlietu ministram Ainam Sepikam un viņa dēliem - Sulevam un Sīmam piederošās firmas pārskaitījušas miljoniem eiro lielas naudas summas uz kontiem, kas pieder naudas atmazgāšanas shēmās iesaistītiem uzņēmumiem. Pēc Suleva Sepika vārdiem, šie darījumi ir "parasta uzņēmējdarbības prakse", vēsta Igaunijas medijs "Postimees". 

Tiek vēstīts, ka Sepikiem pieder "komercimpērija", kas katru gadu apgroza vairākus simtus miljonu eiro. Lai arī Sepiku ģimenes uzņēmumu apgrozījums ir trīs reizes lielāks nekā koncernam "Postimees Group", kurā strādā 746 cilvēki, Sepikiem izdevies organizēt biznesu tā, ka viņu uzņēmumos nav neviena štata darbinieka. 

"Tā nav nekāda kodolfizika. Vienkārši pērkam un pārdodam," savu biznesu pirms diviem gadiem komentēja Sulevs Sepiks. 

Viens no šīs impērijas uzņēmumiem ir "OU Vertimex", kas nodarbojas ar saldētu zivju tirdzniecību - aizpagājušajā gadā šis uzņēmums varēja lepoties ar 20 miljonu eiro lielu peļņu. Visiem trim ģimenes locekļiem uzņēmumos ir vienādas akciju daļas. 

"Postimees" redakcijas rīcībā nonākuši dokumenti, kas liecina, ka caur "Swedbank" kontu 2014. gada beigās "Vertimex" vairākos maksājumos pārskaitījis 1,55 miljonus dolāru uz "Danske Bank" kontu, kas reģistrēts britu kompānijai "Credojet Alliance LPP". 

"Credojet Alliance" ir viltus firma, kas reģistrēta kādas ofisa ēkas pagrabā Londonas piepilsētā. Tajā pašā adresē reģistrēti vēl vairāki simti viltus uzņēmumu. 

Lielbritānijas likumdošana atļauj veidot firmas, kas faktiski ne ar ko nenodarbojas. Lai radītu LPP tipa uzņēmumu, ir nepieciešamas divas firmas. Parasti neviens nepārbauda, vai firmu aktīvi ir īsti. Šādu shēmu īstenošanā iesaistīti "īpašumuzņēmumi" - nodokļu paradīzēs reģistrētas firmas. Nu jau likvidētajam uzņēmumam "Credojet" īpašnieki bija Dominikānā reģistrētie uzņēmumi "Altimex Ltd" un "Crestberg Ltd". 

Igaunijas laikraksts "Äripäev" raksta, ka "Altimex" un "Crestberg" meitaskompānijas tika izmantotas kā "mazgājamās mašīnas", kurās tika atmazgāti apšaubāmi miljardi dolāru, kas saistīti ar Azerbaidžānas varasiestādēm. 

"Altimex" un "Crestberg" dokumentos atrodami Briselē dzīvojoša zobārsta Ali Mulaja paraksti, kura identitāte izmantota bez viņa piekrišanas. Mulaja vārds atrodams viltus uzņēmumu tīklā, kas saistīti vairākos skaļos naudas atmazgāšanas skandālos, piemēram, Moldovas afērā un naudas atmazgāšanas shēmās "Deutsche Bank", par ko vācu banka saņēma 500 miljonu eiro lielu sodu. 

Arī pašu "Credojet" žurnālisti atrada Moldovas banku izrakstos. Caur Moldovas "Moldiconbank" laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika pārvesti aizdomīgi 1,1 miljards eiro. 2014. gadā ar vairāku maksājumu palīdzību 6,5 miljoni eiro nonāca "Credojet" bankas kontā "Danske Bank". Naudas sūtītāji bija dažādi, tomēr maksājuma uzdevums vienmēr liecināja par "celtniecības tehnikas iegādi". 

Tikām "Credojet" naudu pārsūtīja uz "Swedbank". "Credojet" radīja neizpratni, jo, pēc dokumentiem un naudas pārvedumiem varēja secināt, ka uzņēmums pārdod gan turbokompresorus, gan jūras produktus. 

2014. gadā Sepikiem piederošais uzņēmums "Vertimex" veica naudas pārvedumu uz "Credojet" 144 tūkstošu dolāru apmērā. Tajā pat dienā 145 tūkstošus dolāru uz "Credojet" pārveda cits igauņu uzņēmums - "Multiforce". 

Arī šis uzņēmums formāli nodarbojas ar saldētu zivju tirdzniecību, un arī šajā uzņēmumā akcijas vienādās daļās pieder Ainam, Sulevam un Sīmam Sepikiem. Interesanti, ka gan "Vertimex", gan "Multiforce" vairāku gadu garumā sūtīja naudu citai viltus firmai - "Midex Sales LTD". Šajos naudas pārvedumos summa vienmēr bija vienāda - 148 148 eiro. 

Naudas pārvedumi turpinājušies vairāku gadu garumā, un tajos iesaistītas vairākas viltus firmas. Tāpat Sulevs Sepiks saistīts ar "Formus Baltic", par ko rakstījām jau iepriekš.

"Formus" sešu gadu laikā no britu "Wireberg" caur "Swedbank" kontiem saņēma 97 miljonus dolāru. S.Sepiks šajā laikā vadīja Dmitrijam Novogorodcevam piederošo uzņēmumu "Whiteriver", bet Novogorodcevs ilgu laiku bija viens no "Formus" līdzīpašniekiem. 

Sepikiem piederošās firmas britu viltus kompānijām pārvedušas 6,7 miljonus eiro. Tomēr tas nepierāda, ka Sepiki būtu nodarbojušies ar naudas atmazgāšanu. Pašlaik var teikt, ka Sepiku uzņēmumiem ir bijušas finansiālas attiecības ar firmām, kas iesaistītas kriminālās aktivitātēs, tomēr viņu iesaiste naudas atmazgāšanā vēl ir jāpierāda. 

"Jā, es varu apstiprināt, ka šādi naudas pārvedumi ir bijuši. Taču vairāk es neko teikt nevaru, jo tas pārkāps konfidencialitātes principu. Tādas lietas nekomentējam," sacīja S.Sepiks. 

Bijušais iekšlietu ministrs Ains Sepiks arī nebija runīgāks: "Es esmu vien līdzīpašnieks. Ar komercdarbību nodarbojas valde, un es neesmu informēts par visiem darījumiem". 

Tiek norādīts, ka Sepiku uzņēmumi ir iesaistīti arī skaļajā bijušā Tallinas mēra korupcijas lietā. Viņiem piederošie uzņēmumi piedalījās kredīta izsniegšanā Savisāram, par ko vēlāk arī tika izvirzītas apsūdzības pret bijušo Tallinas mēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu