Par desmito daļu Latvijā pieaudzis bezskaidrās naudas maksājumu skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bezskaidrās naudas maksājumu skaits pērn Latvijā pieauga par 10,4%, sasniedzot 487,3 miljonus, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankā.

Centrālajā bankā informēja, ka Latvijā 2018.gadā veikti 487,3 miljoni kredītiestāžu, elektroniskās naudas iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas, VAS "Latvijas pasts" un Valsts kases klientu bezskaidrās naudas maksājumu 203 miljardu eiro apmērā, proti, vidēji dienā pagājušajā gadā veikti 1,3 miljoni maksājumu 556,2 miljonu eiro apmērā.

Pēc Latvijas Bankā vēstītā, visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi pagājušajā gadā bija karšu maksājumi, kas veidoja 63,8% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita, un klientu kredīta pārvedumi, kas veidoja 36% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita.

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2018.gada beigās Latvijā bija izdoti 2,2 miljoni maksājumu karšu un no tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 42,7 tūkstoši karšu pieņemšanas vietu (POS) un 993 bankomāti. Kopumā Latvijā 2018.gada beigās bija 3,6 miljoni klientu norēķinu kontu jeb 1,9 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, tostarp divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. "TARGET2-Latvija" ir starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst Eiropas Vienotajā automatizētajā reālā laika bruto norēķinu sistēmā TARGET2, bet Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma tiek izmantota neliela apmēra maksājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu