Ko darīt, ja valstij esi parādā vienu centu? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Monētas. Ilustratīvs attēls.
Monētas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Iesniedzot nodokļu deklarāciju, iedzīvotāju vidū emocijas dalījās - kamēr vieni priecājās par nodokļu pārmaksu, citi sūkstījās par nodokļu parādu. Iedzīvotāju vidū ir arī tādi nodokļu maksātāji, kas valstij parādā vien dažus centus.  "Panorāma" skaidro, ko iesākt ar parādu, kuru atmaksājot, bankas pārskaitījums ir lielāks nekā pati parāda summa.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā skaidro, ka "mazie parādnieki var dzīvot mierīgi un nedarīt neko". Pelēkā norāda, ka šobrīd tiek izstrādāti grozījumi iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumā, kas paredz, ka mazās parāda summas netiks piedzītas.

"Lai nebūtu šo nelielo summu dzenāšana no vienas puses un no otras puses, mēs iesniegsim grozījumus likumā, lai - es nevaru pateikt, eiro, divi vai pieci, - tiek iesaldēti un netiek skaitīti ne uz vienu, ne uz otru pusi. Jau pašlaik likumā ir norma, ka līdz 15 eiro jau netiek uzsākti nekādi procesi un netiek iekasēti," teica Pelēkā. Līdz šim par valstij esošu parādu tika rēķināti arī soda procenti. Nu tas ir apturēts.

"Arī soda naudas mēs iesaldēsim un neko nerēķināsim, jo nākamajā gadā, iespējams, iesniedzot deklarāciju vai pārrēķinot diferencēto neatliekami minimumu, lai nebūtu santīmu dzenāšana, summa nolīdzināsies vai pazudīs," pauda Pelēkā.

Visticamāk, turpmāk šīs mazās summas iedzīvotāji savās deklarācijās pat neredzēs, tās tiks glabātas VID sistēmā pašu zināšanai un neradīsies arī papildu jautājumi.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu