"Balticovo": līdz 2020.gadam aptuveni 14% Latvijā saražoto olu būs dētas ārpus sprostiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Olas.
Olas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums "Balticovo" paredz, ka nākamā gada sākumā aptuveni 14% no kopējā Latvijas saražotā olu apmēra būs dētas ārpus sprostiem, pēc svinīgās kapsulas iemūrēšanas "Balticovo" jaunās ārpus sprostiem turēto vistu kūts pamatos informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijas mārketinga un mabiedrisko attiecību vadītāja Agra Lieģe atgādināja, ka "Balticovo" kopējās investīcijas ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanas attīstībā Iecavā ir astoņi miljoni eiro, un pirmās divas kūtis kopā nodrošinās 260 000 jaunas putnu vietas. Tādējādi nākamā gada sākumā, kad jaunās kūtis sāks darbību, Latvijas ārpus sprostiem dēto olu ražošanas īpatsvars būs sasniedzis aptuveni 14% no kopējā Latvijas saražotā olu apmēra salīdzinājumā ar aptuveni 5,5% pašreizējo ārpus sprostiem dēto olu īpatsvaru Latvijā.

Uzņēmumā informēja, ka attiecīgās investīcijas ir būtisks solis nākotnē, jo apliecina "Balticovo" spēju un gatavību pārejai uz otrā numura olu ražošanu un "Balticovo" būs iespēja apmierināt pieprasījumu, tiklīdz Latvijas un Baltijas tirgus tam būs gatavs. "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps norādīja, ka projekta pirmajā fāzē, kas uzsākta pašlaik, plānots uzbūvēt trīs kūtis - divas dējējvistu kūtis un vienu jaunputnu kūti, bet ar laiku varētu tikt uzbūvētas vēl vairākas dējējvistu kūtis.

"Jaunā projekta realizēšana ir pārdomāta atbilde uz Skandināvijas un Rietumeiropas pieprasījumu pēc otrā numura jeb ārpus sprostiem dētām olām un olu produktiem. Lai arī pašmāju tirgū šis pieprasījums ir samērā neliels, tas arvien palielinās eksporta tirgos. Aug pieprasījums gan pēc olām, gan augstas pievienotās vērtības produktiem, piemēram, vārītām olām, olu kulteņiem un citiem produktiem, kas Latvijas tirgū vēl tikai sāk savu uznācienu, bet eksporta tirgos jau ir ļoti pieprasīti. Jaunās kūtis nodrošinās 260 000 jaunas dējējvistu vietas, kas "Balticovo" dējējvistu un jaunputnu vietu skaitu pacels pāri trīs miljonu slieksnim," pauda "Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze.

Kapsulas iemūrēšanas ceremonijā piedalījās arī Iecavas novada domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks, kurš pauda gandarījumu, ka pašvaldībai ar "Balticovo" ir izveidojusies laba sadarbība dažādos kultūras un sporta projektos, kā arī novada uzņēmējdarbības veicināšanā.

Vēstījuma nodošanā piedalījās arī Latvijas Olu ražotāju asociācija izpilddirektore Anna Ērliha, kura informēja par strauju pieprasījuma pieaugumu pēc ārpus sprostiem dētām olām pasaulē. Viņasprāt, "Balticovo" investīcijas ir pareizais solis, lai nestu ne tikai uzņēmuma, bet arī Latvijas vārdu plašākā pasaulē.

LETA jau ziņoja, ka "Balticovo" plāno ieguldīt vairāk nekā astoņus miljonus eiro ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanas attīstībā Iecavā - uzņēmums plāno izveidot vietu 260 000 putnu, lai ražotu kūtī turētu vistu olas.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir "BCO", kam pieder 95,42% akciju. 2017.gadā kompānijas apgrozījums bija 52,3 miljoni eiro, kas ir par 17,3% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, kas ir četras reizes lielāka nekā 2016.gadā. "Balticovo" 2017.gadā strādāja 283 darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu