Ziņojums: Caur Igaunijas "Swedbank" filiāli plūduši 135 miljardi eiro aizdomīgas naudas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Zviedru bankas “Swedbank” iekšējā ziņojumā, kas kļuvis pieejams Zviedrijas sabiedriskajam medijam SVT, teikts, ka 10 gadu laikā caur kredītiestādes Igaunijas filiāli plūduši aptuveni 135 miljardi eiro aizdomīgas naudas. Atsaucoties uz “Reuters” un “Financial Times”, aizdomīgā nauda galvenokārt nākusi no bankas klientiem Krievijā.

Pašlaik vēl nav skaidrs, vai 135 miljardi eiro ir galējā summa, kas plūdusi no aizdomīgiem klientiem caur Igaunijas filiāles “Swedbank” kontiem.

Bankas iekšējā izmeklēšana izstrādājusi ziņojumu, pie kā strādājis arī bijušais Norvēģijas prokurors, kurš konstatēja, ka laika posmā no 2008. līdz 2018. gadam bankas veiktajos pasākumos pret naudas atmazgāšanu bijuši būtiski pārtraukumi.

Kamēr bankas pārstāvji atteikušies komentēt SVT aplēsto summu, “Swedbank” norādīja, ka iekšējais ziņojums ir pierādījums tam, ka banka aktīvi iesaistās izmeklēšanā, lai atspēkotu pret sevi izvirzītās apsūdzības naudas atmazgāšanā.

Iekšējais ziņojums tiks nodots Zviedrijas finanšu uzraudzības iestādei, kā arī “Forensic Risk Alliance”, kas izmeklē iespējamo naudas atmazgāšanu bankā. Banka norādījusi, ka Igaunijas filiālē apkalpoti aptuveni 650 augsta riska klienti. Laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam nerezidentu klientu noguldītā naudas summa palielinājusies par aptuveni 10%.

Atsaucoties uz SVT, galvenais bankas iekšējā ziņojuma secinājums ir tāds, ka Igaunijas filiāle nav spējusi izpildīt nepieciešamos uzdevumus, lai novērstu naudas atmazgāšanas riskus.

Iepriekš vēstīts, ka Zviedrijas Televīzijas februārī atklātā informācija par iespējamo naudas atmazgāšanu “Swedbank” sāka jaunu naudas atmazgāšanas skandālu. Zviedrijas un Igaunijas atbildīgās varasiestādes izmeklē, kāda bijusi aizdomīgās naudas plūsmas saistība ar “Danske Bank”, kas Igaunijā apsūdzēta 230 miljardus dolāru lielā naudas atmazgāšanā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu