Apkopotas nožēlojamākās ekonomikas pasaulē (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Inflācija, kas mērāma astoņos miljonos procentu (!), kā arī citas ekonomiskās nebūšanas Venecuēlā ir ļāvušas valstij kļūt par nožēlojamāko ekonomiku pasaulē. Šāds vērtējums noteikts aģentūras “Bloomberg” veiktajā apkopojumā.

Venecuēla pārliecinoši atzīta par valsti ar visnožēlojamāko ekonomiku pasaulē. Būtiski atzīmēt, ka pēc oficiālajiem datiem bezdarbs Venecuēlā ir ļoti zemā līmenī, taču valstī ir ir ārkārtīgi milzīga inflācija, kas mērāma vairākos miljonos procentu, kas arī ievērojami sarežģī ekonomisko situāciju šajā Dienvidamerikas valstī.

Citās valstīs likumdevējiem ir jādomā par cita veida izaicinājumiem – tur inflācija ir daudz zemāka nekā Venecuēlā, taču ir lielāks arī bezdarbs un trūkst darba vietu.

Foto: Venecuēlas veikalu tukšie plaukti

Tikām par mazāk nožēlojamo ekonomiku pasaulē atzīta Taizemes ekonomika. Taizemes gadījumā tiek uzsvērts, ka valdība piekopj unikālu veidu, kā tikt galā ar bezdarba svārstībām, kā arī citiem faktoriem.

“Bloomberg” sastādītajā reitingā Taizemei seko Šveice un Singapūra. ASV ekonomika piedzīvojusi sešu vietu kāpumu un ieņem 13. vietu “mazāk nožēlojamo” ekonomiku konkurencē, bet Lielbritānijas ekonomika – 16. vietā.

“Bloomberg” valstu ekonomikas nožēlojamības indekss noteikts, ņemot vērā kopsakarību starp zemu inflāciju un bezdarba līmeni. Šā gada indekss ir veidots, ņemot vērā ekonomistu veiktās aptaujas par konkrētās valsts iedzīvotāju sajūtām ekonomikas jautājumos. Iepriekšējo gadu indeksā tika ņemti vērā valstu ekonomikas rādītāji.

Tomēr ne vienmēr zemas inflācijas un zems bezdarbs ir pozitīvi vērtējams – konstanti zemas cenas var būt signāls, ka valstī ir zems pieprasījums, bet ļoti zems bezdarbs var liecināt par darba iespēju trūkumu darba tirgū, piemēram, liedzot darbiniekam pāriet uz labāk apmaksātu darbu.

Venecuēlas valdība jau kopš 2016. gada nepublicē oficiālu informāciju par valsts ekonomisko situāciju, tomēr ekonomisti aplēsuši, ka kopš gada sākuma cenas valstī pieaugušas par 219 tūkstošiem procentu, bet kopš krīzes sākuma – pat par astoņiem miljoniem procentu.

Cenu kāpums tiek uzskatīts par vērā ņemamu draudu vairākās valstīs. “Bloomberg” aptaujātie ekonomisti norāda, ka aptuveni pusē no 62 ekonomikām inflācija, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājusies. Par būtisku draudu tiek uzskatīta bezdarba līmeņa palielināšanās – tas noticis lielākajā daļā no 62 pētījumā iesaistītajām valstīm.

Svārstības visā pasaulē izraisa dažādi faktori – politikas maiņa, tirgu saplūšana un sašķelšanās, kā arī valūtu kursu svārstības. Tāpat būtiski pieminēt arī globālo ekonomisko izaugsmi, kas pēc Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm šogad varētu ievērojami palēnināties.

Ievērojamu kāpumu “nožēlojamības rangā” piedzīvojusi Krievija, kas salīdzinot ar pagājušo gadu, kāpusi par 17 vietām un pašlaik ir atzīta par 17. nožēlojamāko ekonomiku pasaulē. Tas skaidrojams ar ievērojamu cenu kāpumu, kā arī ekonomisko stagnāciju un pieaugošu bezdarba līmeni.

Pēc “Bloomberg” novērtējuma, vissliktākā situācija ekonomikas jomā bez Venecuēlas vēl ir Argentīnai, Dienvidāfrikai, Turcijai, Grieķijai un Ukrainai – katra no šīm valstīm izjūt zināmas problēmas, cenšoties izvairīties no kārtējā cenu kāpuma un mēģinot mazināt bezdarbu.

“Bloomberg” apkopojums veikts, ņemot vērā ne tikai inflāciju, bet arī citus rādītājus, kā piemēram, bezdarba līmeni valstī. Šāds pētījums veikts piekto gadu pēc kārtas, un tajā pētīta situācija 62 pasaules valstīs.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu