Kredītiestāžu darbinieki par nelikumībām varēs ziņot FKTK

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ministru kabinets otrdien lēma virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz tiesības ikvienam kredītiestādes darbiniekam ziņot Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) par iespējamiem un faktiskiem tiesību aktu pārkāpumiem.

Ministrijā skaidroja: lai spētu kontrolēt minēto normatīvo aktu prasību atbilstošu izpildi, viens no nozīmīgākajiem kontroles mehānismiem ir atbilstoša ziņošanas mehānisma izveide, nodrošinot personām iespēju ziņot par iespējamiem un faktiskiem pārkāpumiem.

Likumprojekts nosaka kredītiestādei pienākumu izstrādāt iekšējo procedūru, kas nosaka kārtību, kādā kredītiestādes darbinieki ziņo FKTK par Kredītiestāžu likuma pārkāpumiem.

Ministrijas ieskatā, likumprojektā ietvertā prasība vairos kredītiestāžu darbinieku izpratni, ka ziņošana par pārkāpumu darba devēja darbībā ir ne tikai darba devēja vai darbinieka interesēs, bet arī sabiedrības interesēs, piemēram, lai kredītiestādes darbība atbilstu normatīvu prasībām.

"Iekšējā ziņošanas mehānisma izveidošana ir būtisks elements, lai ne tikai tiktu novērsti Kredītiestāžu likuma pārkāpumi, bet arī tiktu stiprināta laba pārvaldība, atklāta un godīga vide uzņēmumā," pauda Finanšu ministrijā.

Gala lēmums par likuma grozījumiem jāpieņem Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu